vrijdag 19 juni 2015

Herfst op Texel


Donderdag / Vrijdag 18-19 juni. De weergoden zijn ons niet erg gunstig gezind ; mooie perioden wisselen snel af met minder mooie. De temperatuur is ver beneden normaal, en de wind is altijd prominent aanwezig, met tussendoor een regenbui. We doen per vouwfiets inkopen in Den Burg, de hoofdgemeente van Texel, fietsen in de omgeving van Oudeschild en happen de eerste nieuwe haring. Strandweer is het helaas niet.
Donderdag is de vaardag met betalende gasten van de 'Texelstroom'. Op het havenhoofd zien we 's middags de 'Texelstroom' in de verte over het Wad aan komen zeilen, na binnenkomst gaan we even buurten. We hebben mooie herinneringen aan de tocht vorig jaar met de oude loodsbotter van Oudeschild naar Maassluis en weer terug ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van Maassluis (zie de betreffende blogs van mei 2014).

Vrijdagmorgen klettert de regen in alle vroegte tegen de ramen, we draaien ons nog maar een keertje om. Dan gaat de telefoon, Roel en Emmy van de Compromisclub hebben ons zien liggen en nodigen ons uit voor de koffie. Een leuke gelegenheid om bij te praten. Roel vaart een Bavaria 36, maar is nog steeds lid van de Compromisclub. Onderweg treffen we nogal eens leden van de club, dat zijn leuke contacten.
's Middags maken we en fietstocht rond Oudeschild, en eten een lekker visje bij de Oude Vismarkt. 's Avonds gaat voor het eerst dit seizoen de kachel aan.

Bij dit weer is er na de lunch volop gelegenheid om onze voorgenomen reis (op zaterdag of zondag a.s.) over het Wad naar Vlieland voor te bereiden. Voor diegenen die de Wadden niet kennen : het is een gebied waar het per dag twee keer hoog water is, en twee keer laag water. Bij laag water vallen grote gebieden droog. Het verschil tussen laag- en hoogwater is in het westen 1,5 meter, in het oosten tot 3 meter. Bij laagwater ziet het er van boven zo uit :

Duidelijk waarneembaar zijn de stroomgeulen tussen de eilanden, waar het water door eb en vloed naar binnen en weer naar buiten stroomt. Ongeveer halverwege de eilanden liggen zogenaamde wantijen, daar ontmoeten de vloedstromen rond beide kanten van een eiland elkaar. Daar staat geen stroom, rond de eilanden zijn de wantijen de ondiepste plekken van het wad.

Door de geulen en over de wantijen is het mogelijk om bij hoog water 'binnendoor' van het ene eiland naar het andere te varen, uiteraard afhankelijk van de diepte ter plaatse en van de diepgang van de boot. De diepte wordt door Rijkswaterstaat met enige regelmaat gemeten, en in de belangrijkste doorgangen is betonning uitgelegd. Door her grillige karakter van de Waddenzee varieert de diepte nogal, en moet de betonning regelmatig worden verlegd. Soms verdrogen doorgangen helemaal of ontstaan juist nieuwe.

Het maken van een tocht zoals van Oudeschild op Texel naar Vlieland vergt dan ook een gedegen voorbereiding, en begint met het verzamelen van actuele dieptes onderweg en de juiste getijgegevens. Daar is de maanstand van invloed : het getij is het gevolg van de aantrekkingskracht van zon en maan. Als zon en maan ten opzichte van de aarde in elkaars verlengde staan, is er twee dagen later sprake van springtij, precies daartussen doodtij. Bij springtij komt de vloed hoger en de eb lager dan normaal. Nieuwe maan valt dit jaar op 16 juni, dus staat er a.s. zaterdag 20 juni bij vloed ca 30 cm meer water op de wantijen dan bij doodtij. Verder moet je,  rekening houdend met je vaarsnelheid, ervoor zorgen dat je voor het tijdstip van hoogwater bij het ondiepste punt op je route bent. Mocht je vastlopen, dan komt er altijd nog een beetje water bij waardoor je loskomt.

Rekening houdend met bovenstaande, ziet onze geplande route naar Vlieland er op een overzichtskaart uit als hieronder weergegeven. Als je de route uitzet en vaart, gebruik je kaarten met veel meer details. De te varen afstand is 30 zeemijl, ongeveer 6 uur varen.

overzichtskaart route























detailkaart ondieptes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten