vrijdag 12 juni 2015

Scheveningen - IJmuiden


vrijdag  12-6 Als compensatie voor de barre tocht van gisteren : het vooruitzicht van een fantastische zeiltocht van Scheveningen naar IJmuiden. Vandaag loopt vanaf 10:00 de stroom voor de kust  in noordelijke richting, wij gooien in de Marina de trossen los om 9:40. Onder de verkeerscentrale ligt de Eendracht, die straks ook gaat vertrekken. Als we nog in de haven naast de Eendracht de zeilen hijsen worden we door de vooral oudere gasten daar aan boord geestdriftig toegezwaaid.


De route van Scheveningen naar IJmuiden is heel simpel : je kunt in een rechte lijn van de ene haven naar de ander varen, een afstand van 24 zeemijlen. Wij volgen ongeveer de kustlijn, en zien achter elkaar de Scheveningse Pier, de Wassenaarse Slag,Katwijk, Noordwijk, Zandvoort en Bloemendaal voorbij schuiven. De wind uit het oosten is perfect op deze tocht, met de stroom mee bereiken we soms zelfs 7,5 knoop snelheid over de grond. Irene vaart het laatste gedeelte, om 14:00 tussen de pieren, de zeilen naar beneden en dan de Marina in, we leggen aan op M03. Een zeiltocht om in te lijsten.

Met Louise spreken we af dat ze met Louis, Arnold en Bart langskomt. Het is tropisch van temperatuur, en het strand hier vlak voor de deur brengt een verkoeling, en de jongens vermaken zich opperbest. Bij de lokale Chinees halen we een lekker maandmenu, natuurlijk te veel, en deel verdwijnt in de afvalbak. De jongens proberen vanaf de steiger de hier uitbundig rondzwemmende harders te verschalken, een onmogelijke zaak.

De zon zakt al aardig als ze weer huiswaarts keren, wij spoelen in de douche de overblijfselen van het strand weg en installeren ons voor de TV om het Nederlands elftal met 2-0 van Letland te zien winnen. De weerberichten voor morgen beloven niet veel goeds, een tocht over zee naar het noorden zit er niet in. We zien wel hoe we verder gaan, bij een weersverbetering toch over zee of kiezen uit alternatieven IJsselmeer of Noordholandsch Kanaal naar Den Helder.






de gevaren route



Geen opmerkingen:

Een reactie posten