donderdag 11 juni 2015

Lekker zeilen op het Haringvliet


Woensdag 10-6. Het ziet er naar uit dat het een mooie zeildag gaat worden. Na een snel rondje langs de dieselpomp en de Jumbo (lekkere broodjes voor het ontbijt) gooien we de trossen los en varen we het Haringvliet op. De havenuitgang van Willemstad ligt direct voor de uitgang van de Volkeraksluizen, een van de drukste sluiscomplexen ter wereld. We steken snel de scheepvaartroute over en hijsen de zeilen, de wind komt uit het noorden wat voor ons ideaal is. De windverwachting is Bft 5 voor vandaag, nog voor vertrek hebben we het eerste rif gezet. We varen niet ver uit de noordoever van het Haringvliet, waardoor de wind erg vlagerig is en dan vaar je met zo'n rif een stuk rustiger. En we willen zo lang mogelijk kunnen genieten vandaag, want dat is wat het zeilen is onder deze omstandigheden.

Ter hoogte van het natuureiland Tiengemeten worden we door scheepswerf Damen letterlijk en figuurlijk vergast op de proefvaart van een nieuw patrouillevaartuig dat op volle snelheid een paar keer voorbijstuift. Ondanks de hoge snelheid merken we gelukkig weinig van de hekgolven.

We kunnen niet herkennen voor welk land deze boot bestemd is, het is een succesvol type dat over de hele wereld geleverd wordt. Een mooi stukje Hollands glorie op scheepsbouwgebied, veel bekende namen als Verolme, NDSM, RDM en nog een heel rijtje zijn roemloos van het toneel verdwenen, terwijl Damen als nieuwkomer het heeft gepresteerd om op een aantal gebieden wereldmarktleider te worden en vooral te blijven.


Als we na een prachtige zeiltocht om 13:30 in Stellendam aankomen, is in de Marina de havenmeester weer eens in geen velden of wegen te bekennen. We meren af in het havenkommetje. Als ik de havenmeester telefonisch van onze aankomst op de hoogte breng, vindt hij dat we moeten verkassen naar een box om de havenkom vrij te houden voor nachtelijke binnenkomers. Het bekende verhaal van hem, wij hebben zegge en schrijve ooit een keer een boot 's nachts binnen zien komen. En ook vannacht is het vast doodstil, maar OK we gaan verleggen.


Intussen hebben we contact gezocht met Matthijs en Joke. Ze houden tijdelijk verblijf in Ouddorp, in het buitenhuis van de ouders van schoonzoon Chris. Het is vanuit Stellendam maar een paar kilometer naar Ouddorp, Matthijs haalt ons met de auto op.

We praten bij in de zonnige tuin, onder het genot van de nodige hapjes en drankjes. Als de zon al flink begint te dalen, verkassen we naar het etablissement  C-side op het Ouddorpse strand, met een prachtig uitzicht op zee. We genieten van een heerlijk maal. Na nog een afzakkertje en een koffie bij Matthijs en Joke, keren we in de kleine uurtjes terug naar Stellendam.  Een tegenvaller is dat het hele havengebied van Stellendam, waar ook de Marina ligt, na 11 uur 's avonds met een groot hek is afgesloten voor alle verkeer. We nemen bij het hek afscheid van Matthijs en Joke, en beginnen aan een lange voettocht terug naar de 'Chip'. Goed om wat van de calorieën van vandaag te verbranden.
Matthijs en joke, ontzettend bedankt voor een reuze gezellige middag en avond !




de route volgens Marine traffic

Geen opmerkingen:

Een reactie posten