woensdag 17 juni 2015

Waddeneiland Texel


Den Helder uit
Woensdag 17-6  Al rond 7:30 vaart een zeilboot onze jachthaven voorbij naar de Koopvaardersschutsluis, op weg naar zee.
Wij zitten net aan het ontbijt, maar gooien even later ook los om mee te kunnen schutten. Helaas is de sluiswachter zo snel dat de sluisdeuren al dicht zijn als wij in de buurt komen en ons per marifoon melden. Het oponthoud voor de sluis duurt maar kort. We gaan hier van zoet naar zout, even opletten dus. De Moormanbrug, die we ook moeten passeren heeft spertijd van 7:00 tot 8:10 voor het ijverige marinepersoneel, dus daar moeten we even wachten. Een aantal grote schepen gooit bij de brugopening ook los, maar alles gaat heel gedisciplineerd.

De weersverwachting is niet goed, er is een stormwaarschuwing Bft 6, en later op de dag wordt regen verwacht. Vandaar ons vroege vertrek, met als bijkomend voordeel het staartje van de vloedstroom richting Oudeschild.
Van de Verkeerscentrale Den Helder krijgen we toestemming direct naar buiten te varen. Dat is een meevaller, want bij iedere beweging van marineschepen in en buiten de haven wordt de pleziervaart compleet stilgelegd. Zou dat gebrek aan vertrouwen in de stuurmanskunst van onze Jannen zijn ?

Vanaf de eerste kardinale ton die we tegenkomen gaan we in een rechte lijn richting Oudeschild. Met een harde ZW wind (Bft 5-6), voor de vloedstroom en het zeetje weglopend is het prima zeilen met alleen de genua uit. We komen een paar zeilboten tegen die op de motor richting den Helder varen, die gaan onder deze omstandigheden flink te keer.  Na een uurtje zijn we al voor de haven, geven twee uitvarende bruine vloot schepen vrije doortocht en varen dan de haven van Oudeschild binnen.

Het aanleggen voor de harde wind op de voor ons vertrouwde stek aan steiger A is nog even een uitdaging, maar verloopt volgens het boekje. Met de elektriciteitsaansluiting vlak voor de deur staat de Nespresso in recordtijd op tafel. Het eerste Waddeneiland dit vaarseizoen zorgt voor het ultieme vakantiegevoel ! We bevrijden de vouwfietsen uit de bakskist en halen iets lekkers voor bij de koffie en de ingrediënten voor een lekker avondmaal.

Bij terugkomst lopen we Joop uit Hilversum tegen het lijf, die bij ons aan de steiger blijkt te liggen. We kennen Joop en Geer uit de tijd dat Marc en Els en een vaste kern van pensionado's de oude jachthaven van Vlieland gedurende de zomermaanden vrijwel bezet hielden. Na de ombouw en vergroting van die jachthaven bleven de ouwetjes weg, die vonden het niet gezellig meer. Joop is inmiddels 82 maar zeilt nog steeds, ondanks een protesterend lichaam. Een mooi voorbeeld dat je tot op hoge leeftijd nog kunt zeilen..

De ZW wind waait nu echt door, we besluiten de boot 180 graden te draaien om wat meer beschutting in de kuip te hebben. Voor de komende dagen  komt de wind voornamelijk uit westelijke richting.

de gevaren route

Geen opmerkingen:

Een reactie posten