maandag 6 augustus 2012

Volendam (2 & 3)


Dinsdag - Rond koffietijd komen Wil & Daan aan bij de marina, en meteen begint het te plenzen van de regen, eigenlijk gewoon een wolkbreuk. Geen weer om  lekker buiten in de kuip te zitten of te zeilen, dus maken we het binnen gezellig. In de loop van de middag klaart het een beetje op, en besluiten we een rondje 'Paard van Marken' (de vuurtoren van het eiland Marken, die op een uitspringende punt van het eiland staat) onder zeil te maken. Als tijdens de zeiltocht de laatste donkere wolken voorbij zijn, ruimt de wind en haalt flink aan, als teken dat de kern van de depressie ons voorbij is. Het Paard is door de golven nauwelijks nog te zien, zie foto !

Het is meteen wel een stuk frisser, maar we zien weer blauwe lucht.
Aan het eind van de dag gaan de naar de thuisbasis van Wil & Daan in de Van der Valk Volendam, die eigenlijk in Katwoude ligt, precies tussen Edam en Monnickendam. We genieten daar van een Bourgondisch maal. We begrijpen nu waarom Wil een verblijf bij Van der Valk zo goedkoop vindt, ze probeert heel sneaky de drankjes op een willekeurig kamernummer te laten boeken, maar de kellner heeft haar door !  's Avonds brengen Wil & Daan ons terug naar de marina.

Woensdag - Vandaag wordt een sportieve dag, we gaan gezamenlijk de omgeving per fiets verkennen. Met hulp van buienradar besluiten we om rond half een te vertrekken. Tegen de harde zuidwesten wind fietsen we richting Monnickendam, een dromerig oud stadje. Via de stadswallen en de haven belanden we bij een fenominaal oud bouwwerk, de Grote Kerk.
Op aanraden van Irene fietsen we door naar Broek in Waterland, waar ze ooit de interessante, voor publiek toegankelijke groenteveiling bezocht heeft. Broek in Waterland is heel schilderachtig, maar hoe goed we ook zoeken - we kunnen de veiling niet vinden. Als we ten einde raad aan een bewoner vragen waar die veiling toch is, barst hij in lachen uit, en meldt hij dat die toch echt ergens anders is, in Broek op Langedijk. Teleurgesteld fietsen we terug naar Monnickendam en verwennen onszelf met een heerlijke lunch. Lekker voor de wind fietsen we door de binnenlanden en tussen de koeien en schapen terug naar Van der Valk. Na een laatste kop koffie (niet bekend op welk kamernummer die geboekt wordt) nemen we afscheid van Wil & Daan, knallen we terug naar Volendam, en maken nog even een rondje over de Dijk. Na een lekker harinkje aan de haven, maar zonder bekende Volendammers gespot te hebben, fietsen we terug naar de marina. De vijf is dan al in de klok, voldoende reden voor een wijntje en een sigaartje.
Morgen gaan we via Gouwzee, Markermeer, Buiten IJ, Schellingwouderbrug, Oranjesluizen, Binnen IJ en Noordzeekanaal, en als laatste obstakel de zeesluis in IJmuiden, naar de Marina IJmuiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten