maandag 13 augustus 2012

Roompot



Maandag - In verband met het tij vertrekken we pas even voor 13:00 vanuit marina Stellendam naar de Roompot. Eerste obstakel is de Goereese sluis, helaas is die door een aanvaring beschadigd, en staat net verkeerd waardoor we ruim een uur vertraging oplopen. Leuke bijkomstigheid is, dat als we in de sluis liggen, naast ons een zeehond opduikt. Die wil  ook geschut worden !

Het Slijkgat, dat we gisteren helemaal zijn binnengevaren, moeten we nu weer uit. Wind is er niet, dus wordt er gemotord. De route naar de Roompot over zee betekent een redelijke omweg om allerlei ondieptes te vermijden. We zetten de stuurautomaat aan het werk, waardoor we de handen vrij hebben.
Via de marifoon (post Ouddorp) horen dat een van de vele zeiljachten die de Maasgeul oversteken, vlakbij de MV boei  motorpech heeft , en door het gebrek aan wind door de gierende stroom op de strand van de Nieuwe Maasvlakte wordt gezet. De bemanning van de RPA15 van de Rotterdamse havendienst ligt waarschijnlijk weer eens buiten op zee te vissen, en schiet te hulp. Het jacht heeft AIS aan boord, wij kunnen de actie van nabij via de kaartplotter op de PC volgen. De RPA neemt het jacht op sleeptouw, en geeft die later over aan de reddingboot van Stellendam, die het jacht naar Stellendam sleept.

Via de Geul van de Banjaard, en de Oude Roompot lopen we vanuit zee Neeltje Jans aan. Op het laatste deel kunnen net nog even de genua als extra aandrijving bijzetten.Via de marifoon horen we net buiten de haven dat de sluis vanmiddag gestremd geweest is, maar nu weer gaat draaien. Wij roepen de sluis aan, met de boodschap dat we graag mee naar binnen willen schutten,en krijgen een positief antwoord. Maar als we net voor de sluisdeur aankomen, gaan de lichten op rood en gaat de deur dicht. Vandaag is niet onze sluizendag. Rond 20:00 leggen we aan in de Roompot Marina, zowaar is er nog een box beschikbaar. Binnen de kortste keren tovert de scheepskokkin een voedzaam warm maal op tafel, dat gaat erin als koek na een lange tocht.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten