vrijdag 3 augustus 2012

Enkhuizen - de stad van Almanak en Dromedaris



Vrijdag - 's Nachts heeft het behoorlijk geregend vergezeld van onweer, maar als we opstaan schijnt er al een waterig zonnetje en is de wind gaan liggen. We vertrekken bijtijds vanuit Urk richting Enkhuizen. Onderweg varen we onder een zeer dreigende frontale bewolking door, die ontstaat als de koude lucht van een koufront botst met vochtige warme lucht. De warme lucht wordt omhooggedreven, en op de condensatiegrens vormt zich een wolk zoals op de foto, vaak vergezeld van onweer. Wij krijgen niet meer dan een paar spetters regen, maar de wind in deze bui haalt flink aan tot B5. Op de motor en stuurautomaat varen we recht in de wind rustig richting Enkhuizen, en vinden een plaatsje in de 'Buitenhaven', op korte afstand van het bekende beeldmerk van Enkhuizen : de Drommedaris met z'n fantastische historie. In een winkeltje ervoor wordt de bekende Enkhuizer Almanak uitgegeven en verkocht. Op de online versie staan leuke wetenswaardigheden.

In de haven is het een drukte van belang, er lopen veel schepen binnen, en er moet gestapeld worden. Met de eerste buren die langszij komen, hebben we een gezellig gesprek.
Als we terugkomen van een fietstocht, en inkopen bij de Watersportwinkel en AH hebben gedaan, blijken we vier buren te hebben gekregen. Wel gezellig, maar een hoop drukte als iedereen over je boot naar en van de wal moet.
En het kan nog erger : 's avonds liggen we zeven dik. Gelukkig is het rustig weer en hebben de buren extra lijnen naar de wal aangebracht.


Enkhuizen is een soort Amsterdam in het klein : roemruchte historie, prachtige oude panden en grachten, die doen herinneren aan grote welvaart in vroeger tijden. De plattegrond van de bekende kaartenmaker Blaeu uit 1652 (uit de link hiervoor naar Enkhuizen) is nog grotendeels intact.
En ze hebben hun eigen grachtenconcert : zie hier . We luisteren vol aandacht in een prachtige ambiance. Jammergenoeg begint het tijdens het concert te plenzen, en vluchten we terug naar de boot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten