vrijdag 31 juli 2020

Rampdag, eind goed al goed


vrijdag 31 juli

Vandaag staat de reis van Makkum naar Akkrum op het programma. De wekker loopt vroeg af, we willen om 9:00 met de eerste opening door de oude zeesluis van Makkum (die dateert nog uit de tijd van de Zuiderzee), schutten naar de Friese binnenwateren. Het belooft een zonnige hete dag te worden !

We hebben geluk bij de sluis, we kunnen aanschuiven bij een motorboot die al in de sluis ligt. Het betalen van de 5€ sluisgeld gaat hier nog via een klomp aan een hengel. In Makkum sluit er nog een boot aan, we varen in konvooi van 3 waardoor de bruggen onderweg snel gedraaid worden. Vlak voor IJlst is een zelbedieningsbrug, maar zelfs die is door voorliggers al geopend.

In IJlst is het altijd dringen voor de twee bruggen, er is geen enkele manoeuvreer ruimte. Bij de tweede brug ontwaren we een warme bakker, waar Irene met Bart snel een Fries suikerbrood tracht te scoren. Helaas uitverkocht, de nieuwe lading staat in de oven, maar de plaats waar we even aangelegd hebben laat niet toe daarop te wachten. Ze keren wel terug met lekkere broodjes en gevulde koeken.

Dan dient de eerste tegenvaller zich aan : Martijn meldt vanaf Ameland (waar de Stormvogel gisteren in een helse tocht overzee naar toe is gevaren), dat Jens op de jachthaven bij het springkussen ongelukkig ten val is gekomen, en waarschijnlijk z'n sleutelbeen heeft gebroken. Hij is de hele nacht met pijn in de weer geweest. 's Middags hebben ze een afspraak bij de arts voor een röntgenfoto. Neef Martijn en Michon zijn op Ameland, ze mogen hun auto lenen voor transport naar de dokter die in Ballum zit.

Niet veel later komt de volgende onheilstijding : Joop, de vader van John is opgenomen in het ziekenhuis met Corona verschijnselen. Dit zet meteen de hele weekend planning voor de verjaardag van Thijs op z'n kop. John en Maris hebben zeer recent nog contact gehad met de familie in Vlaardingen, en zitten potentieel ook in de gevarenzone.

We waren net aan het plannen waar we John en Thijs en Joris onderweg zouden ontmoeten, zij zijn op terugreis van een kampeernachtje met hun nieuwe boot. In plaats daarvan besluiten we nu door te varen naar Grouw, en daar af te wachten hoe de Corona test van Joop uitvalt. Grote teleurstelling natuurlijk bij de boys die zich zo verheugd hebben op de verjaardag. Maar vooral uiterst vervelend voor Joop, dit wens je niemand toe.

Later op de dag horen we dat een eerste Coronatest negatief is, maar dat morgen pas een tweede test definitief  kan uitsluiten dat er Corona in het spel is. Het zou ook een longontsteking of andere aandoening kunnen zijn.

Vanaf Ameland krijgen we voorzichtig goed nieuws, er zit een knik in het sleutelbeen van Jens, de eerste diagnose is een zogenaamde twijgbreuk, zonder brokstukken of beschadiging van het beenvlies. Dit wordt bevestigd door neef orthopeed Arthur. Een second opinion wordt nog aangevraagd bij een orthopeed in Dokkum.

Het verrassende antwoord van de Dokkumer orthopeed is, dat op de foto een al genezen oude breuk (!) te zien is. Met een paar dagen rust zou Jens weer de oude moeten zijn ! Hij krijgt een draagband voor z'n arm aangemeten. Om het leed te verzachten, mag Jens namens ons iets leuks uitzoeken. Het wordt een knuffel.

Wij wachten morgen de uitslag van de tweede Corona test van Joop af, en beslissen dan hoe het weekend er verder gaat uitzien.
















de vandaag gevaren route :




Geen opmerkingen:

Een reactie posten