zaterdag 11 juli 2020

Weekend van de jarigen


vrijdag 10 - zondag 12 juli 2020

Dit weekend zijn Irene en Louise jarig, dat gaan we op Texel vieren. Louis, Louise met de kleinzonen Arnold en Bart hebben een chalet gehuurd bij Loodsmansduin in de direkte omgeving van Den Hoorn.  Het recreatiepark staat op de plaats van het bunkerdorp, dat hier na de oorlog ontstond in achtergebleven Duitse bunkers. Nadat alle bunkers zijn gesloopt, herinnert alleen een uitkijkpost-bunker nog aan die duistere oorlogsperiode.

We genieten met z'n allen van duin en strand, zaterdag bij Paal 9, en BBQ-en op de veranda van het chalet. De verruiming van de Corona maatregelen maakt dit mogelijk.

Zondag verkennen we de Slufter, dat is een doorbraak in de duinenrij tussen het 'oude' Texel en het later aangegroeide Eierland. (volgens Wikipedia : Tot de 13e eeuw vormde Eierland een deel van Vlieland. Het was toen van Texel gescheiden door het Anegat, dat indertijd ongeveer op de plek lag waar tegenwoordig De Slufter ligt. Aan het eind van de dertiende eeuw ontstond het Eierlandse Gat en raakte Eierland gescheiden van Vlieland. Het was daarmee een zelfstandig eiland geworden. Rond 1550 slibde het Anegat tussen Texel en Eierland dicht. Tussen beide eilanden ontstond een gebied van zandbanken en kwelders, dat uiteindelijk nog slechts bij extreem hoge waterstanden onderliep. In 1625 besloten de Staten van Holland tot de aanleg van een zanddijk die beide eilanden zou verbinden.)

De Slufter is een onderdeel van het Nationaal park Duinen van Texel. In dit gebied mag de natuur z'n gang gaan. Dat levert een prachtig ruig gebied op, met uitsluitend zouttolerante flora. Bijvoorbeeld zeekraal vind je hier in overvloed, lekker ! Verder vind je er onder andere zoutmelde, de geurige zeealsem en lamsoor, waarvan de bloemen in de zomer het hele gebied paars kleuren.

We zijn op tijd terug in den Hoorn voor de tweede Grand Prix van dit seizoen. Onze favoriet Verstappen reikt helaas niet verder dan een derde plek.



Lamsoor vermeerdert zich vooral vegetatief door middel van stekken. Op de onderkant van het blad zitten zoutklieren, die het overtollig zout uit de plant halen. Per cm² zitten ongeveer zeshonderd zoutkliertjes. Als de zon op de bladeren schijnt schitteren de zoutkristallen op de bladeren.
Lamsoor werd vroeger wel "Limoenkruid" genoemd, en droeg de latijnse naam Statice Limonium. (Wikipedia)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten