zaterdag 4 juli 2020
De windturbo staat aan
donderdag - zaterdag , 2- 4 juli 2020
Waar is toch het mooie stabiele zomerweer van de afgelopen tijd gebleven ? Op donderdag trekken zware buien over middden-Nederland, gelukkig valt het hele noorden daarbuiten. Wij kunnen genieten van een lekker zonnetje. Niet voor niets tellen de Wadden (en Zeeland) de meeste zonuren van Nederland. Wij stappen op de fiets,en vertrekken in zuidelijke richting over de vernieuwde Waddenzeedijk.
Rijkswaterstaat heeft over een periode van meerdere jaren op de Waddeneilanden voor de bescherming tegen de zee groots uitgepakt. De zeedijken aan de Waddenzeekant zijn tot in de kern vernieuwd en flink verhoogd, en voorzien van een harde bescherming volgens de nieuwste waterstaatkundige inzichten. Landschappelijke aspecten zijn daarbij niet vergeten, overal zijn op de dijk wandel- en fietspaden geïntegreerd. Langs de dijk zijn meerdere nieuwe pompstations gebouwd, om binnen de dijken de voeten droog te houden. Een dikke duim voor onze waterstaatingenieurs, het heeft heel veel geld gekost maar het resultaat mag er zijn.
Wij fietsen over al dit moois in de richting van Texels zuidelijkste punt, de dijk volgt slingerend het schilderachtige oude tracé. In dit gedeelte van de Waddenzee lagen vroeger tientallen VOC schepen op goede wind en goed weer te wachten voor hun vertrek naar de tropen. We zien aan de landzijde nog de omtrekken van het ooit zwaarbewaakte Fort 'de Schans' uit de zestiende eeuw, waarbinnen grote voorraden lagen opgeslagen voor de uitrusting en bevoorrading van de schepen. Helaas zijn alle gebouwen verdwenen. Binnenkort gaan we daar eens een kijkje nemen, Natuurmonumenten is bezig een en ander weer in oude staat terug te brengen.
Als we de zuidpunt van Texel naderen, kunnen we de veerhaven zien liggen waar de veerboten naar Den Helder aanleggen. Hier gaat de dijk over in een duinlandschap, dat ook enorm versterkt en aangepast is aan de nieuwe beschermingseisen. Er is veel helmgras aangeplant om zandverstuiving te voorkomen. We nemen een rustpauze, en genieten van het uitzicht. Den Helder zie je hier vandaan goed liggen, de afstand is maar een paar kilometer. Hazen rennen om ons heen, maar ze zijn zo snel dat we ze niet op de foto krijgen.
De kustlijn heeft hier een grillig verloop, iedere zes uur wisselt het getij. De Waddenzee loopt dan leeg of vult zich weer met water. Een groot deel van de 3,9 Giga m3 getijwater, zo'n 1 Giga m3 (dat is een 1 met 9 nullen !) stroomt hier met flinke snelheid tussen Texel en Den Helder afwisselend door het Marsdiep naar binnen en naar buiten. De natuurlijke geul is hier dieper dan de gebaggerde Eurogeul bij Hoek van Holland.
Door het relatief gunstige weer komen er flink wat zeil- en motorboten binnen, maar echt druk is het nog niet. De eerste schoolvakanties beginnen eind van deze week.
Hoera ! Op zaterdag is oudste kleinzoon Arnold jarig, hij wordt 12 jaar. Het wordt gevierd in aanwezigheid van alle neefjes en ooms en tantes.
Wij doen het volgend weekend over op Texel, dan vieren we de verjaardag van Louise en Irene, en nog een keer Arnold !
Op de onderste rij vlnr : Joris, Arnold. Tweede rij vlnr Jens, Thijs en Bart. Achteraan : Ruben.
De vrijdag is een afwisselend grijze en dan weer zonnige dag, met af en toe een spat regen. Op de marifoon volgt de ene stormwaarschuwing de andere. Op de weerkaarten speelt zich een fenomeen af, de storm wordt veroorzaakt door de specifieke ligging van een hoge- en lagedrukgebied. Door de globale luchtstromen tussen de Evenaar en de Noordpool zoals op het plaatje links aangegeven, ontstaan hogedrukgebieden standaard bij de Azoren, en lagedrukgebieden bij IJsland.
Luchtstromen om een lagedrukgebied draaien op ons halfrond linksom, rond een hogedrukgebied rechtsom. Als er tegelijkertijd, zoals op de weerkaart van zaterdag (zie links), zowel een diep laag bij IJsland, als een sterk hoog bij de Azoren ´naast elkaar' liggen, krijg je daartussen een turboeffect, de wind blaast versterkt richting de kust.
Doordat de oorsprong van die lucht gemixt koud en warm is, ontstaan bij die botsing afwisselend koude en warmtefronten met veel regen en extra wind. De afgelopen warmteperiode lag boven Europa een groot hogedrukgebied dat al die ellende buiten de deur hield. We moeten nu wachten tot het natuurgeweld uitgeraasd is, dat gaat nog wel even duren, helaas.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Jammer he van het weer! Gefeliciteerd met jullie oudste kleinzoon Arnold!wij vertrekken dinsdag naar Spanje daar is het een stuk warmer deze dagen. Veel zwemmen dus!
BeantwoordenVerwijderenGeniet ervan Erna, volgens de berichten gast het hier ook beter worden!
Verwijderen