zaterdag 25 juli 2020

Rustige routine


donderdag 23 - vrijdag 24 juli 2020

Donderdagmorgen om 7:30 vertrekt de Stormvogel met bemanning richting Harlingen. We nemen afscheid en zwaaien ze uit. Vanaf de veranda van het havenkantoor heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee, ik kan de Stormvogel volgen als ze onder zeil vanaf de havenmond in NO richting varen. Een mooi gezicht. Het waait stevig uit ZW, windkracht 5-6, samen met de al doorzettende harde ebstroom mee maken ze veel snelheid. Golven zijn nauwelijks te zien. Ideale omstandigheden ! We horen 's middags dat schip en bemanning veilig in Franeker zijn aangekomen en daar gaan overnachten.

Het is meteen stil op de Chip zonder de gezellige drukte van de jongens. We stellen ons in op ons nieuwe normaal en schakelen een versnelling lager. Boodschappen doen, water tanken, wandelen, fietsen, en het gedoe van boten bij aankomst en vertrek bekijken.


We zien hoe de Hindeloper reddingboot  'Alida' na een servicebeurt per trailer te water  wordt gelaten. Die beurt is niet helemaal gelukt, een van de twee motoren krijgen ze niet gestart. Op 1 motor tuft de Alida uiteindelijk weg.

Aan onze steiger, die officieel voor schepen kleiner dan 8 meter is gereserveerd, ligt een groot glimmend aluminium motorschip van een meter of vijftien. Veel te groot en te breed voor de boxen hier. De lijnen waarmee het schip vastligt, blokkeren de box ernaast, hij neemt dus eigenlijk  twee boxen in beslag.  Het uitzicht wordt enorm belemmerd door zo'n grote, brede en hoge bak.

De eigenaar is een onaangenaam persoon, heeft op iedereen commentaar. Vorig jaar lag het schip er ook al, na weer een eruptie van de schipper heb ik hem toen al gezegd dat het geen pas geeft zo'n groot schip op zo'n kleine plaats neer te leggen, hij daarmee overlast geeft en dat hij er beter aan zou doen zijn schip verderop in een voor hem passende box neer te leggen. Hij antwoordde dat ik een ouderwets, bekrompen in regeltjes denkend persoon ben.

Ik zou dit niet vermelden, als er vrijdag niet een incident plaatsvond. De havenmeester werd door de eigenaar van de grote boot ter plekke ontboden, ze waren door een boot bij het verlaten van een box aangevaren met een deuk en een kras tot gevolg. Grote consternatie. Wij konden de langdurige conversatie niet volgen, maar als havenmeester zou ik zeggen eigen schuld, dikke bult. Je past hier niet, en belemmert de manoeuvreer ruimte voor de andere boten met normale afmetingen. Sinds gisteren hangen nu extra stootwillen en een groot stootkussen aan de boeg, om eventuele toekomstige schade te voorkomen. Een beetje leedvermaak kan ons niet ontzegd worden......

In de haven van Oudeschild liggen meerdere grote schepen opgelegd in verband met de Coronacrisis. Het zijn twee medium size cruiseschepen, en drie meer dan 100 m lange binnenvaartcruiseschepen. Er is een minimale bezetting aan boord, en de stroomvoorziening wordt met dikke kabels vanaf de wal geregeld.
Leuke inkomsten aan havengeld  voor de gemeente Texel !











1 opmerking:

  1. Snap niet dat zo'n grote boot daar mag luggen! Kan ne voorstellen, dat jullie een beetje leedvermaak hadden!

    BeantwoordenVerwijderen