zondag 26 juli 2020

Veel wind, weinig weer


zaterdag 25 juli 2020

De zaterdag brengt voor Texel veel wind, met af en toe een beetje regen. Door de ligging aan zee is de verdeling van de wind in Nederland vaak heel asymmetrisch.  De basis voor wind is luchtdrukverschil, met lokaal afwijkingen door koude- of warmtefronten. Vooral met westelijke windrichtingen ondervindt de wind op zee nauwelijks obstakels, en kan daardoor hoge snelheden bereiken.

De kust is dan een soort windscherm, op pakweg 100 meter hoogte waait het gewoon door, maar aan de grond neemt de windsterkte flink af. De Waddeneilanden Texel, Vlieland en Terschelling, en de Noord- en Zuid Hollandse en Zeeuwse kust hebben te maken met extra harde winden ten opzichte van de rest van Nederland. Als het TV weerbericht windkracht 4 of 5 voorspelt, kun je voor de net genoemde gebieden bij westelijke windrichtingen zomaar 1 of 2 punten bij de windkracht optellen.

Voor de scheepvaart worden speciale windkaarten gemaakt, zoals bijvoorbeeld hierboven ingevoegd. Daar is het effect van de ongelijke verdeling  tussen zee en land goed te zien. De Kustwacht geeft zaterdag overdag een waarschuwing uit, dat er rekening gehouden moet worden met windkracht 6. Voor de meeste watersporters is dit een reden om lekker te blijven liggen. Er is echter een categorie zeilers die ondanks alle waarschuwingen toch gaat varen, zo ook vandaag. Je weet nooit of het zelfvertrouwen of onbenul is. We zien verschillende schepen vertrekken en aankomen. Helaas is de windverwachting voor de komende dagen niet veel beter....

We maken een wandeling over de nieuwe zeedijk naar de havenmond. Het voetpad ligt op de kruin van de dijk, je loopt in de volle kracht van de elementen maar het uitzicht op de Waddenzee is schitterend, soms zelfs letterlijk adembenemend. De golven in het diepe water van de hier onder de kust liggende Texelstroom worden door wind en getij flink opgeklopt, met daarop witte schuimkragen. De weinige zeilers die we voorbij zien komen, gaan spectaculair tekeer. Er moet dan ook niets misgaan, de veiligheidsmarges zijn heel smal.

Als voorbeeld dat er iets is misgegaan zien we als de KNRM reddingboot een onfortuinlijk zeilschip binnenbrengt. Zowel aan het roer, als op het voordek staan KNRM opstappers. Later lezen we in het reddingsverslag, dat er een touw in de schroef heeft gezeten.  Daarna zien we opnieuw de reddingboot met hoge snelheid door de havenmond naar buiten schieten, kennelijk een volgend alarm. Met het blote oog kunnen we het spoor van opspattend schuim lang volgen, en zien dat de reddingboot naar een stilliggend zeilschip gaat. Een tijd later komen de twee stipjes weer onze kant op.

Wij wandelen terug naar de boot, pakken de verrekijker en posteren ons op de veranda van ons havengebouw. We zien de reddingboot en de geredde, een groot Breehorn zeiljacht, de jachthaven binnenlopen. We horen van omstanders die de noodoproep via de marifoon hebben meegekregen, dat het zeilschip in de vaarroute over de Bollen is vastgelopen.( zie KNRM verslag aan het einde van deze pagina ).

Geweldig dat we in Nederland een organisatie als de KNRM hebben, die in staat is met fantastisch materiaal en vrijwilligers in dit soort situaties hulp te bieden. Per jaar rukt de KNRM meer dan 500 keer uit. De kosten worden volledig door vrijwillige donaties gedekt. Als zeiler zijn wij trouw donateur, evenals veel mensen, organisaties en bedrijven die de scheepvaart en watersport een warm hart toedragen.

Leuk filmpje over KNRM en Team Brunel

De  reddingboot Cornelis Dito van de KNRM - Oudeschild is de hele week in actie geweest, hieronder alleen al de  laatste drie dagen van hun weekverslag :

jacht op de Bollen (foto KNRM)
'Donderdag 23 juli vaart de Cornelis Dito om 14.37 uit voor een vastgelopen jacht komend vanuit Den Oever, in het Malzwin. Een zeiljacht met twee volwassenen en twee kinderen is daar door een navigatiefout aan de grond gelopen. De bemanning trekt het jacht naar dieper water en het kan dan zelfstandig verder naar Texel.

Vrijdag 24 juli gaat om 16.37 het alarm weer voor station Oudeschild. Ditmaal voor een vastgelopen jachtje in het Scheer. Dit nederlandse jachtje met 2 volwassenen aan boord wordt vlotgetrokken.

Zaterdag 25 juli wordt reddingboot Cornelis Dito om 14.12 opgepiept voor een jacht met een touw in de schroef. Nadat de bemanning de reddingboot weer in het boothuis legt en ze net het pak uittrekken, volgt er door de kustwacht een tweede alarmering voor een vastgelopen jacht op de Bollen. Ook dit wordt opgelost en daarmee eindigt voorlopig deze drukke week.'




Een indruk van het vaarwater rond Oudeschild :


1 opmerking:

  1. Toch leuk om de binnenkomst van de reddingsboot te zien. Altijd dus iets te beleven!

    BeantwoordenVerwijderen