vrijdag 16 juni 2017

Rond de jachthaven Oudeschild


Vrijdag 16-6. We worden wakker als de wind door de verstaging huilt. Zoals verwacht trekt er een zone met harde wind over ons land. De wind is (zuid)westelijk, wordt aangevoerd over het koude zeewater, en dat voel je. Er schijnt wel een lekker zonnetje, als je uit de wind bent is het meteen aangenaam. We doen rustig aan, ontbijten met oma's muesli in de kuip, gaan lekker douchen en doen vervolgens inkopen bij de lokale Spar en de viswinkel. Voor de lunch nemen we broodjes mee en opnieuw een paar van die fantastische nieuwe haringen.

Als we 's middags op de fiets stappen, weerhouden wind en temperatuur ons van een lange fietstocht.
Aan de havenkade ligt de Texelse vissersvloot van grote Noordzeekotters. Jaren geleden is door de Texelaars met veel vallen en opstaan overgeschakeld op een nieuwe techniek : pulsvissen. Hierbij wordt voor het net een grote vleugelvormige balk (de gepatenteerde 'Sumwing') vlak boven de zeebodem voortgesleept, die door draden elektrische pulsen uitzendt. Hiervan schrikken de vissen, springen omhoog en zwemmen zo het net in. Vroeger werden daarvoor schrikkettingen gebruikt, die over de zeebodem werden gesleept.

In vergelijking met de 'oude' techniek wordt met pulsvissen veel minder brandstof gebruikt, wordt de zeebodem niet beschadigd en wordt er minder jonge bijvis gevangen.
Alleen maar voordelen zou je denken, maar zo denkt de EU niet. Omdat de Nederlandse vissers nu een concurrentievoordeel ten opzichte van met name de Franse vissers hebben, heeft de EU een verbod op pulsvissen aangekondigd. Een grote schande, waar Nederland niet hard genoeg tegen kan protesteren !

Daarna rijden we richting havenhoofd, en zien daar vlakbij een mooi houten dwarsgetuigd zeilschip liggen. Het blijkt de brigantijn 'Tres Hombres' te zijn, een tien jaar geleden tot zeilend vrachtschip verbouwd oud vissersschip.  We hebben het schip gisteren bij Den Helder voor anker zien liggen, toen we onderweg  waren naar Oudeschild. Maar we hadden geen idee welk bijzonder schip daar lag.

Het is een jongensdroom van drie man :  Andreas, Jorne en Arjen. Vandaar de naam 'Tres Hombres', het voorbeeld voor Fair Transport, zeetransport alleen met behulp van de wind. De 'Tres Hombres' heeft geen motor, en is dus CO2 emissievrij. De vaarroute is tussen Nederland, Portugal, het Caraïbisch gebied en Amerika. Ze vervoeren rum, gin, koffiebonen, cacao en olijfolie.

De romp van de 'Tres Hombres' stamt af van een in 1943 gebouwde Engelse mijnenveger. De huidige eigenaren vonden het schip verbouwd tot vissersschip in Delft, sloopten de motor eruit, en transformeerden het tot het schip in huidige vorm. We treffen een ijsje etende eigenaar Arjen op de kade, en horen de hele geschiedenis en mooie verhalen van hem persoonlijk. Wat een ontmoeting !

De eerste twee foto's hieronder, en een indruk van de varende 'Tres Hombres' staan op hun facebook pagina :

https://www.facebook.com/Fairtransport.Shipping.Trading/videos/vb.966478293377203/1750903861601305/?type=2&theater







Geen opmerkingen:

Een reactie posten