vrijdag 23 juni 2017

Gevangen tussen lagedruk


Vrijdag 23-6. Zo mooi en stabiel als het weer de afgelopen tijd was, zo onvoorspelbaar is het nu geworden. Dat heeft alles te maken met de luchtdrukverdeling, we lagen steeds comfortabel in of zelfs tussen de hogedrukgebieden. En nu is er in heel west-Europa geen hogedruk meer te bekennen. Wat we wel zien is een sterk lagedrukgebied tussen IJsland en Engeland met in Europa verspreid kleinere lagedruk kernen. Met lagedruk heb je altijd harde wind en instabiel weer. Hoe dichter de isobaren bij elkaar liggen, hoe harder de wind.

Rond een lagedrukgebied heb je op het noordelijk halfrond luchtstromingen tegen de wijzers van de klok in, waarbij de windrichting globaal de loop van de isobaren volgt. Vanaf de Noordzee zien we dus door die luchtstroming een aantal fronten, zowel warmte- kou- en occlusiefronten op ons afgestuurd worden. Die laatste zijn voor de watersport de gevaarlijkste, ze gaan bijna altijd gepaard met onverwacht sterke windstoten en zware regenbuien, en vaak onweer. En op zee, waar de wind niet wordt afgeremd door bomen of gebouwen, vormen zich snel oncomfortabel hoge golven.

Praktisch betekent het voor ons, dat we zeker tot maandag op Texel blijven liggen, En afhankelijk van de daarna verwachte ontwikkeling, varen we ofwel naar Vlieland of naar Makkum aan het IJsselmeer.

's Avonds is er sprake van een vreemd natuurverschijnsel : er valt zomaar water uit de lucht. Dat schijnt lang geleden wel vaker gebeurd te zijn.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten