maandag 27 juni 2016

Wachten op weergat


Maandag 27-6-2016. Vandaag willen we vertrekken, als het weer het toelaat. In verband met het getij is de optimale vertrektijd van Vlieland ca. 9:30.
Vannacht ben ik al een keer naar buiten geweest, de wind gierde toen met veel geweld door de verstaging, en er klapperde een val tegen de mast. Dan weet je eigenlijk al dat het erg hard waait, wat bevestigd wordt door een blik op de windmeter.
Als het licht wordt, is de eerste activiteit het binnenhalen van alle weerinformatie, en dat ziet er niet goed uit. Het laatste tijdstip waarop we nog zouden kunnen vertrekken als het weer onverwacht opknapt, is 12:00.  Voorlopig laten we de wind maar uitrazen en kruipen we terug in de warme kooi !







































Uiteindelijk raast de storm uit met het wegtrekken van het koufront in oostelijke richting. Rond het middaguur neemt de wind snel af, en breekt de lucht open. Sommige schepen die gepland hadden te vertrekken, gaan alsnog. Wij geven de voorkeur aan een duinpannetje bij de haven, met een prachtig uitzicht richting Terschelling. Wat een verschil met de afgelopen nacht ! Nu zitten we weer in korte broek en T-shirt, lezen wat en houden de omgeving in de gaten. Het strand hier is zo goed als verdwenen, Rijkswaterstaat heeft een vermogen aan stortsteen uitgegeven als oeverbescherming.

We zien de veerboot 'Vlieland' aankomen met een nieuwe lading zomergasten, en het een na het andere bruine vlootschip. Met de hevige ebstroom dwars op de smalle havenmond is het altijd weer spannend de traag bestuurbare schepen door hun ervaren schippers binnengeloodst te zien worden.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten