dinsdag 14 juni 2016

Volendam - Enkhuizen


Dinsdag  14-6-2016.  ’s Morgens gaan we inkopen in Volendam-centrum. We fietsen over ‘de Dijk’, waar heel Volendam zondags paradeert als er niet teveel toeristen rondlopen. We bewonderen het splinternieuwe etablissement ‘Lotje’ van Jan Smit, maar eten doen we daar nu even niet.
Bij de ‘Deen’ laden we onze tassen vol met proviand voor de komende dagen.

Even na twaalven vertrekken we richting Enkhuizen, koers 31 graden in een rechte streep, goed voor de stuurautomaat. Eenmaal onderweg wordt de lucht allengs dreigender, de wind en de golven nemen flink toe en dan barst er een onweersbui los zoals we die zelden gezien hebben. Wat een hemelwater, zicht bijna nul. We zijn te laconiek geweest met het aantrekken van de zeilbroeken en -laarzen, in no time gutst het water in onze schoenen. Binnen de kortste keren zijn we tot op de huid nat. De stuurautomaat kan al dit geweld niet aan, de hoge golven lopen recht van achter binnen en dan giert de Chip enorm van links naar rechts, dat is vervelend sturen.

Even volgt er een droge periode, we ontdoen ons van alle natte zooi en kleden ons om. Maar in de aanloop naar het Naviduct gooien de weergoden er nog een schepje bovenop. We zitten nu wel waterdicht aangekleed, maar zelfs dan weten waterstraaltjes geniepig een weg naar binnen te vinden. Na het Naviduct vinden we een mooi beschut plaatsje in de Buitenhaven van Enkhuizen. Pas als we vastliggen wordt het droog, en even later laat de zon zich zelfs weer zien. De natte zeiljassen en zeilbroeken kunnen in de zon te drogen worden gehangen, alle andere natte kleren gaan in de wasmachine en vervolgens in de droger.

En in de kuip in de zon met een Nespresso, dan ben je al gauw de ontberingen vergeten.













De gevaren route :


Geen opmerkingen:

Een reactie posten