woensdag 15 juni 2016

Enkhuizen - Makkum


Woensdag 15-6-2016. Vandaag zijn de weerberichten nauwelijks beter dan gisteren. Bij het opstaan ziet het er hier in Enkhuizen best goed uit,  en we wagen het er maar op om naar Makkum te varen. John en Mariska vinden het leuk om komend weekend samen met hen en hun sloep ergens in Friesland te overnachten. Vanuit Makkum kunnen we alle kanten op.

We gooien rond 9:00 los, eenmaal op het IJsselmeer valt het weer voorlopig mee. Er staat nog steeds een vervelende deining vanuit het zuiden, wij varen vrijwel in noordelijke richting. Het zicht is niet geweldig, maar na enige tijd zien we de Friese kust van Lemmer tot Stavoren opdoemen. Net als we het hebben over de sage van het Vrouwtje van Stavoren, die door haar gedrag de ondiepte het Vrouwenzand liet ontstaan, horen we op de marifoon een noodoproep van een zeilboot. Door onoplettendheid van de bemanning is de boot bovenop het Vrouwenzand verzeild geraakt. De reddingsboot van Lemmer wordt door de Kustwacht ingeschakeld om ze los te trekken.

Op onze koers komen we geen ondieptes tegen, wel een paar boten waar we voor moeten uitwijken. De weergoden zijn ons vandaag beter gezind dan gisteren, we zien links en rechts de onweersbuien voorbijtrekken. Wij zitten uit voorzorg waterdicht ingepakt, maar puffen nu van de hitte in een heerlijk zonnetje. Er is zelfs tijd voor Irene om een uiltje te knappen. Stavoren, Hindeloopen en Workum glijden aan ons oog voorbij, en voor we het beseffen kunnen we het kanaal van Makkum binnenvaren.

De motor, die de afgelopen dagen rustig brommend en onvermoeibaar z'n uiterste best heeft gedaan, wordt verwend met een volle tank GTL bij de Texaco pomp aan het kanaal. In de Makkum Marina vinden we om 13:30 een prachtig plaatsje op Charlie 19.

's Middags doen we inkopen en genieten van de zon, strand en een ijsje aan de boulevard. Het lijkt wel Spanje hier. alleen de toeristen ontbreken door het slechte weer van de afgelopen week, we hebben het rijk bijna alleen.





















Geen opmerkingen:

Een reactie posten