maandag 13 juni 2016

IJmuiden - Volendam


Maandag 13-6-2016. 's Morgens om 6:30 gaat de wekker af, ik loop naar het dichtstbijzijnde duin om de zichtsituatie te beoordelen. Volgen het weerbericht matig tot slecht, mogelijk mist. Het klopt deze keer helemaal, Zandvoort is onzichtbaar, de lichtopstanden op de haveningang nauwelijks. Bij deze omstandigheden, waarbij het snel nog dichter kan trekken, is het onverantwoord de zee op te gaan. Ik zoek het warme bed weer op.

Na een uitgebreid ontbijt overleggen we de opties. De komende dagen verandert er weinig aan de omstandigheden, dus besluiten we via het Noordzeekanaal en het Markermeer / IJsselmeer naar het noorden te gaan. Om 11:30 gooien we los in de marina IJmuiden. De eerste barrière wordt gevormd door de zeesluis in IJmuiden, maar tegen alle negatieve berichten in draait de sluis snel, we liggen er samen met een Nederlandse zeilboot en een Spaanse tweemaster. Na de sluis wordt de Spanjaard geënterd door een politieboot, na controle mogen ze door.

De tocht door het Noordzeekanaal is zoals altijd saai. Ik zwaai even naar het grote Eurometaal complex, waar ik ooit mijn werkzame leven begon. In Amsterdam op het IJ is het gezellig druk, we varen tussen ponten, rondvaartboten en binnenvaartschepen. De Oranjesluizen en de beruchte Schellingwouderbrug kunnen we deze keer vrijwel zonder vertraging passeren.

Eenmaal op het Markermeer waait het stevig door, maximaal 20 knopen, een dikke windkracht 5. We rollen de genua uit, en gaan meteen als de brandweer, boven de rompsnelheid. De zware buien die we rondom zien, trekken gelukkig allemaal langs ons, zonder hun inhoud boven ons los te laten. Vanaf het buiten IJ varen we in een rechte streep naar het Paard van Marken, de beroemde vuurtoren. In de buurt van Marken verliezen we een paar keer snelheid, het beruchte fonteinkruid hoopt zich op voor de kiel, het roer en de schroef. Even achteruitslaan en we gaan weer,

Om 17:45 lopen we de prachtige Marina Volendam in. Er is alleen maar een 11 m box beschikbaar, we liggen er een beetje verloren bij in zo'n grote ruimte. In verband met de wind gaan we achterstevoren in de box liggen, dat vergt enige creativiteit bij het vastmaken.
Morgen gaan we hier foerageren en het plan is daarna door te varen naar Enkhuizen.

De gevaren route :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten