woensdag 26 juni 2019

Vlieland - wat maken we mee


dinsdag 25 juni 2019

Nederland zucht onder de hitte - wij ook maar niet zo erg. Op de eilanden worden de extremen altijd gedempt door de ligging rondom in het water. Boodschappen doen we aan het eind van de ochtend, als de verse voorraden voor de supermarkten per veerboot vanaf de vaste wal zijn aangevoerd.
Na de lunch vertrekken we naar het strand vlakbij de jachthaven, en nemen af en toe een verfrissend bad om het hoofd koel te houden.
's Avonds zien we de Leeuwinnen in de knockout ronde van het dames voetbal WK nipt winnen van Japan.






woensdag 26 juni 2019

De nacht brengt al flinke afkoeling, en 's morgens is het zelfs koud als we gaan douchen. Het weerbeeld is veranderd, de zon is op vakantie en het waait stevig uit het noorden. Volgens Piet Paulusma windkracht 5, en dat kan wel kloppen als we door de duinen naar zee fietsen en de heftige branding aan het strand zien. We genieten van een cappuccino in het recent compleet nieuw opgezette Badhuys, dat vorig jaar meteen is gekozen tot Beste Strandpaviljoen van Nederland
We zien de Vliehorsexpress terugkeren uit de 'Sahara van het Noorden', de Vliehors dus. Wegens grote belangstelling  maakt hij om drie uur een extra rit.

We fietsen verder naar het westen over de prachtig aangelegde fietspaden door de duinen. Plotseling doemt daar een stuk duingebied op waar behoorlijk gegraven wordt. Het blijkt te gaan om restauratiewerkzaamheden aan de Duitse stelling 12H uit de tweede wereldoorlog, ooit onderdeel van de Atlantikwall. Na de oorlog ontmanteld en helemaal ondergestoven en vergeten, is men nu bezig er een bunkermuseum van te maken.

Van de betreffende 'Noordwester' website een paar interessante wetenswaardigheden :

Stelling 12H is een bunkercomplex dat tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitse
bezettingsmacht is aangelegd als onderdeel van de Atlantikwall. Deze stelling is in 1942
in gebruik genomen. Het doel van deze stelling was het afslaan van een eventuele geallieerde landing op het strand van Vlieland. Dit soort stellingen is langs de gehele kust vanaf Noorwegen tot aan de Spaanse grens gebouwd, en bestrijkt in totaal 5000 kilometer kustlijn.

Op Vlieland zijn in totaal drie van deze bunkercomplexen gebouwd, de stellingen 12H, 13H en 14HL. De Duitse bezettingsmacht gaf elke stelling een nummer, 12 is de 12-de stelling geteld vanaf Ameland, daar begint het met 1H (Schiermonnikoog viel onder de Küsten-Befehlshaber Deutsche Bucht). De laatse stelling in Nederland is 329H in Haamstede, Zeeland.

Stelling 12H bestond uit drie woonbunkers, een keukenbunker, een zogenaamde Tobruk, twee geschutsemplacementen, beide wisselstellingen, één van beton en één van hout, een houten waarnemingspost, twee gemetselde schuttersputten, een houten commandantenbunker, een houten bergplaats en een latrine.
Deze bouwwerken waren met elkaar verbonden met loopgraven, deels van beton, waarbij één overdekte loopgraaf die daarmee een 12 meter lange tunnel vormt. Andere loopgraven waren van hout en veel met zoden versterkt. Dit alles omheind met prikkeldraad en daarbuiten drie mijnenvelden.

In 1945 lag er een klinkerweg vanaf de Postweg langs de bosrand door het duin naar 12H. Deze klinkers zijn na de oorlog opgenomen en hergebruikt voor de aanleg van de Badweg.


Nog een nieuwtje : midden in de bossen ligt hier sinds mensenheugenis een lap gras, dat hier bekend staat als 'voetbalveld'.  Sinds het jaar 1947 toen ik voor het eerst op Vlieland kwam, is er nooit officieel gevoetbald maar werd het veld multifunctioneel gebruikt, bijvoorbeeld voor evenementen als taptoes in de tijd dat defensie hier nog prominent aanwezig was
Toen we er nu langsfietsten, zag het er voor het eerst uit als een echt voetbalveld, met een hek en professioneel uitziende doelen, en een grasmat waar ze in de Arena jaloers op worden. Dit bericht in de Volkskrant van oktober vorig jaar bracht duidelijkheid.
Zie ook : https://www.omropfryslan.nl/nieuws/801281-jeugdteam-speelt-historische-voetbalwedstrijd-op-vlieland

Uit deze link : ' Dat er nooit officiële wedstrijden op Vlieland hebben plaatsgevonden, wil niet zeggen dat er geen voetbalhistorie op het eiland is. Vroeger waren er wedstrijden tussen Terschelling en Vlieland. Als de Vlielanders dan de uitwedstrijd moesten spelen, stonden er op Terschelling bakken met aardappelschillen klaar voor de Vlielander 'geiten'. Dat is nu zo'n zestig jaar geleden, zo vertelt Jan van Vlieland.
Het is nog niet duidelijk of de volwassenen en het vrouwenteam binnenkort ook op het eiland hun wedstrijden mogen spelen. Voor nu ligt er een half veld, en dat is niet genoeg voor de volwassen wedstrijden. De inzet is echter wel om in de toekomst alle thuiswedstrijden op Vlieland plaats te laten vinden.'






Geen opmerkingen:

Een reactie posten