dinsdag 18 juni 2019

Gouda - Haarlem


dinsdag, 18 juni 2019

Vanaf Gouda zetten we onze tocht naar het noorden voort. De eerste passage van de Goudse spoorbrug is mogelijk om 5:57, dat vinden we wel heel vroeg. De volgende opening is om 10:27, dat past ons beter. Er zijn drie route opties, via Amsterdam (nachtelijke passage), via Haarlem en via Leiden. Wij vinden de Haarlem route de leukste, met onderweg mooie Hollandse landschappen. De hele route tot aan het Noordzeekanaal is in tijd slecht te plannen, onderweg loop je vast op niet aansluitende openingstijden (slechts 3x per dag) van bruggen in de A44 bij de Kaag en de A9 ten noorden van Haarlem. En dan heb je nog te maken met wisselende wachttijden voor de talloze andere bruggen. Dat is het nadeel van een niet strijkbare mast, iedere brug die je tegenkomt moet open !

In het algemeen hebben we over wachttijden niet te klagen, via de marifoon kun je de meeste brugwachters of bedieningscentrales bereiken en vragen om een opening.  Bij de A44 verkeers- en spoorbrug krijgen we vooraf een leuke vrouw aan de lijn. Met enig soebatten mogen we in principe Zuid-Noord uren eerder dan gepland door de brug, gebruik makend van de (normaal strikt gescheiden) Noord-Zuid passage. Ze belooft niets, maar raadt aan vlak voor de brug te gaan liggen, als er om 15:02 een gaatje zit in de trein dienstregeling, mogen we  door ! En dat lukt..

Wat niet gaat lukken, is voor de avondspits Haarlem in te varen. In de spits worden de bruggen niet bediend. Dat wordt dan een latertje, daar hebben we geen trek in. Op de waterkaart zien we de optie van de WSV Van Merlen jachthaven in Heemstede, direct aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer die we aan het afvaren zijn.

Jaren geleden hebben we die strategisch gelegen jachthaven al eens geprobeerd te bereiken, maar liepen toen in het toegangskanaaltje hopeloos vast in de blubber. Volgens de kaart is de toegang nu dieper, we proberen het op goed geluk. Het blijkt een makkie, en we staan verbaasd van de verstilde prachtige natuur hier in hartje randstad. Een aanrader ! We betalen het schokkende bedrag van 9 hele Euro's, zelfs inclusief prima Wifi.
Als we goed en wel geïnstalleerd zijn, komt een zeilboot uit Arnemuiden met een ouder stel aan boord ook binnenvaren. We varen vanaf Gouda al gezamenlijk deze route. Toen wij hier stopten, probeerden zij door te varen naar Haarlem, maar hebben kennelijk ingezien dat dat in de spits geen optie is.

Irene tovert na een uitgebreid aperitief een heerlijk maal op tafel, dat we in de kuip in de avondzon genieten. We krijgen aan de buitenzijde van onze box Duitse buren. Drie mannen, met een formaat slagschip groot luxe zeiljacht, die zijn net als wij tegen de brug sluitingstijden aangelopen, en hebben ook dit plasje midden in de magnifieke natuur ontdekt. Ik heet ze hartelijk welkom, en feliciteer ze ermee dat ze de Noordzee hier hebben gevonden. Ze kunnen er niet om lachen, gebrek aan humorgenen zullen we maar zeggen.

Morgenvroeg vertrekken we richting Haarlem, dat nu vlakbij is. Vanavond nog even goed de tijden bekijken, we moeten op tijd door de A9. Ons doel is Amsterdam, we willen de etens- en brandstofvoorraad aanvullen. Daarna verder via het IJsselmeer richting Makkum, Harlingen en de Wadden.

de gevaren route van vandaag :



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten