woensdag 19 juni 2019

Dagje extra Merlen jachthaven


woensdag 19 juni 2019

Als je zoals wij, onderweg bent per boot, leef je dicht bij de natuur. Iedere druppel regen en iedere windvlaag voel je. De weerberichten en weersverwachtingen worden dus met grote aandacht gevolgd. En dan nog kom je soms voor verrassingen te staan, en blijkt het weer niet overeenkomstig het verwachtingspatroon. Dat is de reden geweest om een paar jaar terug bij Weeronline van Gerrit Hiemstra een maritieme weercursus te volgen. Heel verhelderend, maar het weer laat zich daarmee niet sturen. Hooguit kun je lokaal het weer beter voorspellen, en de gevaren beter inschatten.

Voor vanmiddag werd hevige regen en onweer verwacht. Toen ik vanmorgen vroeg op Buienradar keek, bleek dat het front dat vooraf gaat aan het zich naar het noorden bewegende lagedrukgebied, zich veel sneller beweegt dan voorspeld.  De kleuren in buienradar variĆ«ren van donkerrood tot diepzwart, en dat betekent noodweer.  Niet veel later klettert de regen op het dek, gelukkig blijkt de onweersactiviteit en de hagel al grotendeels uitgewerkt. Achter dit front wordt het een tijdje droog, daarna komt de volgende storing al opzetten. We besluiten hier een dagje te blijven liggen, gaan straks als het droog is, op leenfietsen van de jachthaven even inkopen doen. Morgen zien we verder hoe het weer zich ontwikkelt !

Als de regen ophoudt en de lucht breekt, gaan we bij de havenmeester leenfietsen halen, tenminste dat suggereert de naam. Als blijkt dat er 10 € per fiets huur betaald moet worden, halen we onze vouwfietsen tevoorschijn en gaan op inkooptoer. We komen langs een grote markt, en scoren kabeljauw voor het avondeten en nieuwe haringen voor de lunch. Daarna komt Albert Heijn in zicht, we keren zwaar beladen terug naar de jachthaven. In de loop van de middag betrekt de lucht weer en vallen de eerste druppels van verwachte Code Geel buien later vandaag. Gelukkig hebben we TV, WiFi en voldoende leesvoer aan  boord om zulke dagen door te komen !

's Avonds komen Louis, Louise met Arnold en Bart gezellig langs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten