vrijdag 28 juni 2019

Vlieland - Ameland (not)


Vrijdag 28 juni 2019

Vandaag gaan we proberen Ameland te bereiken. Over het Wad, onder Terschelling door via het wantij Oosterom en de ondiepte Blauwe Balg. Het vergt een uiterst nauwkeurige planning omdat we meerdere ondiepten binnen een tij moeten passeren. We zitten qua getij ergens tussen doodtij en springtij, de wind is (noord) oostelijk, dit geeft afwaaiing (verlaging van de waterstand). Spannend dus, maar het moet kunnen, mits de verwachting later vandaag van de afwaaiing niet te gek is, dat zou met de voor deze route ongunstigste windrichting zo maar wel kunnen.

De hele  route staat in de GPS, we varen op een lijst met kritische tijdstippen, waarop we bij bepaalde boeien moeten arriveren. Mogelijk moeten we hier en daar even wachten, met een kritische blik op de dieptemeter.  Die is bij vorige tochten tot op de centimeter gekalibreerd, dus daar zal het niet aan liggen.

Update :  helaas vallen de meest recente (van 9:00) verwachte verlagingen van de waterstand tegen, voor Terschelling middag hoogtij -30 cm (zie tabel). De verlaging ontstaat door afwaaiing door de NO wind en de hoge barometerstand (hier nu 1035 mbar)

Dat betekent dat we in plaats van 13:00 uur pas meer dan anderhalf uur later van Vlieland kunnen vertrekken om veilig het Oosterom wantij te kunnen passeren. Maar dat betekent dat we op de Blauwe Balg gaan vastlopen. Dus vandaag gaat het niet lukken, misschien dat we het na het weekend kunnen proberen. Dat brengt de wispelturigheid van het weer en het Wad nu eenmaal met zich mee. Verkassen naar Terschelling zit er nu ook niet in, voor onze lengte ligt de haven vol. We blijven dus Vlieland onveilig maken ! Ook niet verkeerd met de aangekondigde hitte in het verschiet.

Dit is de geplande route Vlieland - Ameland :












de verwachte verlaging van de waterstand :


Geen opmerkingen:

Een reactie posten