maandag 24 juni 2019

Makkum - Vlieland


maandag 24 juni 2019

Voor we uit Makkum vertrekken, check ik de belangrijkste sites voor windvoorspellingen. Helaas geven ze voor de Waddenzee, en met name het westelijke deel allemaal verschillende verwachtingen. Piet Paulusma verwacht zelfs Bft 6 voor Vlieland. De reden van die vele meningen is dat het hogedrukgebied dat boven Nederland ligt, aanschuurt tegen een front van een lagedruk gebied. Het grensgebied kan naar oost of west uitwijken. Wij nemen geen risico met een avontuurlijke route over het zeer ondiepe Zuidoostrak wantij en besluiten naar Harlingen te varen en daar opnieuw te kijken hoe de situatie zich ontwikkelt.

In de sluis bij Kornwerderzand hebben we alvast geluk. Als we aan komen varen, kunnen we als laatste de volle sluis in, en worden meteen doorgeschut naar zout water, de Waddenzee ! We varen tussen een flinke vloot zeiljachten in konvooi naar het noorden, op alleen de genua en de stroom flink meelopend door het vaarwater de Boontjes met een snelheid van dik  6 knopen. Als we Harlingen naderen, check ik op internet nogmaals de weersituatie. Op Vlieland blijkt de wind flink afgenomen, dus besluiten we meteen maar door te varen naar het eiland. Snel de route omprogrammeren in de GPS en de kaarten voor de nieuwe route opzoeken. We hebben deze route zo vaak gevaren dat we het ook zonder kaart zouden kunnen.

We zien alle grote en snelle veerboten van en naar de eilanden voorbij komen. We maken na de Pollendam en in het Pannengat optimaal gebruik van de betonde afsnijmogelijkheden voor de pleziervaart, ons verbazend dat zo weinig jachten daar gebruik van maken. We hebben nu de stroom tegen, qua timing zitten we nog voor hoogwater Harlingen, en dan stroomt er nog steeds water de Waddenzee in. Als dan ook de wind nog inkakt, zetten we de motor bij. Als even later de wind helemaal wegvalt en de zee een spiegel wordt, lijken we wel in de tropen te varen. Na de kentering van het getij maken we op de ebstroom lekker snelheid.

We moeten in de richting Vlieland een flinke omweg maken, de zandplaat Richel met het formaat van een klein eiland ligt in de weg. Ook hier steken we een stuk van de route af, en komen dan als eerste van de colonne zeiljachten aan. Altijd weer spannend, vanuit een gierende ebstroom de smalle haven in te draaien. Na aanmelding per marifoon vangt de havenmeester ons op, er blijkt zegge en schrijve nog slechts 1 box beschikbaar. Het is een heel druk voorseizoen, iedereen lijkt naar Vlieland te willen komen.


Als we aangelegd hebben, snakken we eerst naar een koude Radler, en nemen dan een duik in het verkoelende water. We boeken voorlopig onze ligplaats tot vrijdag. Plannen maken we in de loop van deze week. Eerst genieten van Vlieland, het ultieme vakantie gevoel !















de gevaren route :


















Zo krap mogelijk rond de Richel :













Afsteken Blauwe Slenk en Pannengat


Geen opmerkingen:

Een reactie posten