dinsdag 4 augustus 2015

Rondje Grevelingen met Arnold en Bart


Zondag 2-8. Na het verjaardagsfeestje van Thijs in Akkrum gaan Arnold en Bart zaterdagavond mee naar Maassluis. Zondag vertrekken we in de loop van de ochtend naar Herkingen, de auto letterlijk tot de nok toe volgeladen. De rubberboot wordt in z'n element teruggezet, als onze overbuurman dat ziet komt hij met twee automatisch opblaasbare reddingsvesten, waar zijn kinderen uitgegroeid zijn. We accepteren ze graag, ze geven veel meer draagcomfort dan de volumineuze vesten die ze nu hebben. De jongens krijgen in de rubberboot spelenderwijs roeiles. Het zijn natuurtalenten ! We roeien de haven een paar keer rond.
De krabben hebben weer een zware tijd als de jongens er zijn, met hamreepjes aan een knijper worden ze verleid en belanden via een schepnet in een klaarstaande puts. De ene puts na de andere zit in no time vol met krabben.  's Avonds vallen de heren als een blok in slaap, na zoveel buitenlucht en nieuwe indrukken, en kunnen oma en opa even op adem komen.

Maandag 3-8. Als ik met Bart naar de Spar ga om inkopen te doen, treffen we een bijna lege winkel na een druk watersportweekend. We rijden dan maar naar Dirksland, waar we alles vinden van oma's boodschappenlijstje.

Vandaag gaan we op de Grevelingen varen. De bedoeling is om een stuk westelijk op de motor te varen, en dan voor de wind zeilend terug te gaan. Maar binnen een half uur staat er een complete storm op de Grevelingen, wij vluchten op Stampersplaat naar binnen. Veel zeilschepen die niet op de storm zijn voorbereid, gaan heel erg schuin.

Het paardeneiland wordt te voet verkend, we steken dwars over en lopen dan via de slikken aan de buitenrand terug. Irene staat op een gegeven moment vastgezogen in de blubber, en zakt hulpeloos steeds verder weg. We willen haar niet als een zoutpilaar in het slik laten staan, dat vinden de jongens zielig. Ze willen hun lieve oma nog niet kwijt, dus met enige moeite moet opa haar redden.

Aan het eind van de middag zeilen we met heel weinig wind naar het oostelijke Mosselbank eiland. We vinden net nog een ondiep plaatsje aan de verder overvolle steiger. De jongens verbroederen met de aanwezige kinderen tijdens het krabben vangen. Oma tovert een lekker maal op tafel, dat gaat er wel in na al die buitenlucht activiteiten.
We blijven een nacht op het eiland slapen, best spannend voor de jongens. 's Nachts trekt er zoals voorspeld een onweersfront over met veel regen en wind, maar de vermoeidheid is zo groot dat niemand er iets van merkt.

Dinsdag 4-8. Bij het wakker worden vandaag schijnt de zon niet, maar het is in ieder geval droog. Volgens de weerberichten gaat het vanmiddag opklaren, en gaat het hard waaien. We ontbijten op ons gemak en varen dan terug naar Herkingen, dat op zichtafstand ligt. Inderdaad zien we een streepje blauw aan de horizon, later trekt de lucht helemaal open en genieten we weer van de zon. De wind haalt aan tot een dikke Bft 5. De krabben wordt het leven moeilijk gemaakt door de jongens. Ze gaan alleen nog voor de allergrootste exemplaren.

We willen eigenlijk naar het Watersnoodmuseum, maar de jonge heren hebben daar vandaag niet zo'n zin in. Dus vermaken ze zich op de jachthaven, de speeltuin is met de bouw van het nieuwe clubhuis uitgebreid met een groot springkussen in de kleuren van de watersportvereniging.

 Woensdag 5-8. Dit gaat weer een zomerdag worden, wij willen gaan zeilen. Arnold vindt dat maar niks, op de motor varen heeft zijn voorkeur want dat gaat sneller. Maar met een ZO windje hijsen we toch de zeilen maar en varen richting Hals en Veermansplaat. Bart geniet van de natuur, Arnold doet spelletjes met oma in de kuip. We leggen aan tegenover de Kleine Veermansplaat, aan de steiger liggen een paar overmaatse comfortcontainers maar met onze diepgang van 1,3 m kunnen we net nog aanschuiven dicht bij de oever. Er zijn veel kinderen, er wordt gevist op van alles, krabben, garnalen, oesters. Bart en Arnold komen handen en voeten tekort om aan alles mee te doen. We maken een oester open, Arnold is heel teleurgesteld dat er geen parel in zit.
Aan het eind van de middag tuffen we terug naar Herkingen, Arnold haalt alles uit de kast om oma met spelletjes te verslaan, hij is daar heel gehaaid in. Daarna chillen we met z'n allen in de kuip.
Na het avondeten pakken we de auto in, het is een hele klus om alles een plaatsje te geven, de rubberboot moet ook mee. Vrijdag staat de volgende tocht met Nel naar de Belgische kust al weer op het programma.

In Maassluis staat de klok al bijna op 22:00 als we thuiskomen. De wasmachine maakt meteen overuren, en de jongens worden in bad gestopt, om alle sporen van een drukke buitendag uit te wissen. Ze vallen daarna als een blok in slaap (en oma en opa ook).

Donderdagavond worden Arnold en Bart weer opgehaald door mama Louise. Nog anderhalve week en de school begint al weer, alle belevenissen deze zomer zullen nog wel eens de revue passeren.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten