dinsdag 18 augustus 2015

Terug op honk - Herkingen


Dinsdag 18-8. Het heeft de afgelopen nacht flink geregend, en de in de weersverwachtingen beloofde zon zien we niet. Bij de warme bakker halen we broodjes voor de terugtocht naar de thuishaven. Het marifoon weerbericht geeft 's morgens een stormwaarschuwing ZW Bft 6 voor station Zierikzee. In de haven merk je daar op dit moment niet zo veel van, bovendien varen we straks met de wind dwars of grotendeels in de rug, we wagen het er maar op. Aangezien we gestapeld liggen moeten we met de buren afstemmen hoe laat we vertrekken, we zetten in op 12:00. We maken intussen een gezellig praatje met een van onze buurmannen, die opstapper is bij de KNRM Dordrecht. Uiteindelijk wordt het een kwartiertje later, maar dan gaan we op weg door het Havenkanaal.

Op de Oosterschelde merk je meer van de wind en de zeegang, maar het wordt op onze koers niet onaangenaam. We passeren de Zeelandbrug onder dezelfde boog als gisteren, nu met Irene aan het roer. We moeten zo'n boog in het midden passeren in verband met de doorvaarthoogte. Daarna gaat de genua uit, die is het gemakkelijkst te hanteren op voor-de-windse koersen, en die kan gemakkelijk gedeeltelijk of helemaal weer ingerold worden. We zien links en rechts zware buien aankomen, maar de regen daarvan valt niet bij ons. Waar we wel mee te maken krijgen is de wind die in de buien zit. Op een gegeven moment loopt de windsnelheid op tot 27 knopen, dat is een dikke windkracht 6. Krijgt het KNMI toch nog gelijk. We gaan als de brandweer, op onze koers is die windsnelheid zelfs verrassend goed te hanteren. In het Zijpe zakt de wind enigszins in, we moeten zelfs even de motor bijzetten om een bruine vloot schip onder vol tuig de ruimte te geven. Vlak voor Bruinisse komt er weer een dikke bui opzetten. We trekken uit voorzorg onze zeilpakken aan om niet bij het aanleggen in de sluis door overvloedige regenval verrast te worden.

Bij de sluis is het onverwacht druk, en er moet ook een sleepboot worden geschut. Maar uiteindelijk ligt toch iedereen in de sluis. De gevreesde plensbui blijkt een kort miezerig buitje te zijn. Na de sluis varen we op een winderige Grevelingen naar onze thuishaven Herkingen.

We ruimen de 'Chip' na 12 dagen varen zo goed mogelijk op, en laden de Focus in met alles wat mee naar huis moet.

Nel trakteert ons op een afscheidsetentje in restaurant 'Bolbaken' op de nabijgelegen Marina, en daarna keren we huiswaarts.
Het waren reuze gezellige dagen, we hebben met z'n drieën veel gezien en meegemaakt. En op de laatste dagen na, werkte het weer prima mee.

motorurenstand  : 1020
aantal pageviews : de 40.000 komt in zicht (zie overzicht onderaan de pagina)



De gevaren route :












Geen opmerkingen:

Een reactie posten