maandag 17 augustus 2015

Zierikzee


Maandag 17-8. De lekkere zon van gisteren is door het complexe lagedruksysteem boven NL verdreven. Helaas delen wij  nu de bewolking met de rest van het land. Vannacht heeft het ook al flink geregend. Even na negenen sturen we het Veerse Meer op. Er staat een stevige, koude wind, bijna pal noord.

Via de Zandkreeksluis schutten we naar de Oosterschelde, waar het nu laag water is. In de sluis probeert een grote Belgische boot zich tijdens het schutten op te hangen. De schipperse heeft de tegenwoordigheid van geest de lijn door te snijden, waardoor de boot weer in z'n element plonst.

Als we vanuit de sluis door de Zandkreek de Oosterschelde opvaren, waaien we uit ons hemd. In plaats van de aangekondigde Bft 3-4 staat er ruim  NNW 5. De golven lopen daardoor in deze hoek hoog op, we stuiteren dat het een lieve lust is, en nemen veel water over. Alles wordt zout.

De uitgezette koers is rechtstreeks naar Zierikzee. Maar onder deze omstandigheden, waar we soms wel meer dan een meter omhoogspringen, wil ik niet onder de bogen van de Zeelandbrug door, met de kans alles wat op de mast staat kwijt te raken. Na de O3 boei buigen we naar het noorden af om beschutting en rustiger water op te zoeken. Deze strategie werkt, als we bij de brug aankomen springen we minder, en kunnen we zonder problemen er onder door. Irene stuurt als een volleerde stuurvrouw de havenmond en het Havenkanaal in. Wat een contrast, het rustige water tussen de dijken in vergelijking met de kolkende Oosterschelde.

In Zierikzee is het in de haven nog redelijk druk. Wij leggen op verzoek van de havenmeester aan tegen een zeilboot van onze lengte. De bewoners daarvan hebben we ook in Middelburg ontmoet.
We gaan Zierikzee te voet verkennen, het blijft gelukkig droog. De dames verdelen hun aandacht tussen de middenstand en het culturele erfgoed, beide zijn hier in overvloed aanwezig. Door de lage buitentemperatuur worden de benen steeds strammer, Nel nodigt ons uit voor een cappuccino onder een infrarood kanon.

Zodra we opgewarmd zijn, keren we terug naar de boot. We blijken er drie buren bijgekregen te hebben, we liggen nu 5-dik gestapeld. Bijgaand een paar sfeerfoto's.




















De gevaren route :





Geen opmerkingen:

Een reactie posten