zondag 23 augustus 2015

Rondje Grevelingen


Zaterdag 22-8.  Wij hebben met Lucie en Jan afgesproken een dagje te gaan varen. De weersvooruitzichten zijn perfect, na de koffie aan boord hijsen we de zeilen en varen we de Grevelingen op.  De wind is ZO, we varen langs de oostzijde van de Veermansplaat, via Hals en Vlieger, en langs het eiland Archipel, naar de Punt.

Er heerst een behoorlijke drukte op de Grevelingen, zo nu en dan moet er uitgeweken worden, maar met een gematigd windje gaat alles heel relaxed. We willen bij de Punt aanleggen om de nieuwe villa's te bekijken die daar gebouwd zijn / worden. Na de opgeblazen verhalen in de pers vallen ze eigenlijk qua uiterlijk en omvang een beetje tegen. Helaas kunnen we niet aanleggen, alle steigers zijn volbezet. We varen door naar de haven aan het Springersdiep, ook daar geen schijn van kans om aan te leggen. In plaats van een picknick in de natuur wordt het een lunch aan boord.

Via Port Zelande varen we dan rustig op de motor terug richting Herkingen. Af en toe opgeschrikt door in overtreding zijnde, op hoge snelheid vlak langsvarende motorboten met reusachtige hekgolven. Op de Grevelingen geldt toch echt een maximum vaarsnelheid van 15 km/uur, sneller mag alleen in sommige duidelijk aangegeven vaargebieden. En volgens artikel 8.04 van het BPR mogen bestuurders van een snelle motorboot geen hinder of gevaar voor andere gebruikers van het vaarwater veroorzaken. Afgezien van deze kleine ongemakken is het een fantastische vaardag waar we met z'n allen van genieten.

Om 18:30 zijn we terug in Herkingen van ons rondje Grevelingen, en parkeren de Chip in box Delta 37. Het borreluurtje schiet erbij in, we maken snel schoon schip en stappen dan in de auto's op weg naar Bruinisse, waar we een tafel hebben gereserveerd bij de Vrienden van Bru. Zoals gewoonlijk is het goed tafelen daar, het is al pikdonker als we moe maar voldaan huiswaarts keren.

Ons navigatiesysteem waarschuwt voor 'verkeersbelemmeringen op de route', probeert ons eerst via de pont in Rozenburg te leiden, en stuurt ons dan op dit nachtelijk uur door de Maastunnel en hartje Rotterdam. Achteraf zonder echte noodzaak, want de wegafsluiting van de A20 begint pas voorbij Maassluis. Het is al zondag als we in Maassluis arriveren.

De gevaren route volgens Marine Traffic is hieronder afgebeeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten