vrijdag 30 augustus 2013

Volendam


Vrijdag 30-8 Gisteravond was een avondje met ontmoetingen met Compromisclub-leden. Naast ons meerde de C888 'Nirvana' met Beatrijs en Ebe van der Land af, en 's avonds kwamen Stanny en Roel Hagen even langs. naast de Nirvana meert nog een Friese mannenzeilboot af.

Vandaag willen we naar Volendam, maar de twee buurboten hebben 's morgens weinig haast. We dringen ook niet aan, maar al met al gaan we pas half twaalf richting Naviduct om naar het Markermeer te schutten. Het is bewolkt en het waait stevig uit het zuidwesten, precies de richting waar we naar toe willen. Er staat een heel vervelend hoge, korte golfslag waar het IJsselmeer zo om bekend staat. Er trekt een storing over, de wind is erg vlagerig en wisselt continu van richting, kortom het is lastig varen.

mooi plaatsje
wat een uitzicht...
Als we een flink stuk het Markermeer zijn opgevaren, is het idee om een slag te maken richting Hoornse Hop en dan rechtstreeks naar Volendam te varen. Helaas, de wind beslist anders. Door een windschifting worden we gedwongen bijna terug naar Enkhuizen te zeilen. Later draait de wind weer naar het westen en kunnen we bijna zuid varen. Nog later valt de wind bijna weg, en motorzeilen we naar Volendam. De golven zijn nu de kluts kwijt, het IJsselmeer lijkt wel een klotsbak.
Irene wil graag in het oude vissershaventje liggen, en daar is zowaar nog plaats. Het uitzicht over het Markermeer is prachtig, en we liggen op steenworpafstand van het centrum van Volendam. De storing is inmiddels voorbijgetrokken en een lekker zonnetje maakt het plaatje compleet !

de gevaren route

Geen opmerkingen:

Een reactie posten