zondag 18 augustus 2013

Toerist in Alkmaar


Zondag 18-8 ’s Nachts worden we regelmatig wakker van de wind die door de verstaging huilt en de regen die op het dek klettert. Het is noodweer en de Chip rukt aan z’n meerlijnen als een gevangene die bevrijd wil worden. We maken er een rustige luie ochtend van, na het ontbijt, als de regen plaatsmaakt voor de eerste opklaringen, douchen we in de sanitaire unit die bij de passantenhaven is ingericht. De haven ligt direct voor het politiebureau, en naast het stadskantoor, dus geen zorgen over criminaliteit hier.

St Laurenskerk met orgel
Na de lunch bezoeken we de grote St Laurenskerk. Zoals zoveel oude kerken, heeft deze kerk  een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In de 15e eeuw wilde het kerkbestuur een toren bouwen van wel 100 meter hoog. Deze hoogmoed kwam letterlijk voor de val, de toren stortte in en verwoestte het grootste deel van de kerk, inclusief een aantal nonnen. De huidige kerk ontstond vanaf 1470 daarna op de puinhopen, en werd voltooid in 1518 met een fraaie maar niet zo hoge toren. De twee orgels hebben ook hun verhaal : het koororgel uit 1511 is het oudste nog spelende orgel in Nederland. Het schitterende grote orgel van orgelbouwer van Hagerbeer stamt uit 1645 en is van 1723 tot 1725 door de Noordduitse orgelbouwer Frans Caspar Schnitger aangepast en verfraaid. Helaas wordt de kerk niet meer voor erediensten gebruikt, maar is tegenwoordig in gebruik als cultureel centrum. Er worden nog wel regelmatig orgelconcerten gegeven.

 Daarna wandelen we door de oude stad, het oudste deel van Alkmaar dat nog uit de Middeleeuwen stamt. Smalle straatjes en prachtige gevels, zeer de moeite waard. 

Intussen is het weer totaal omgeslagen, we genieten in de kuip van een lekker zonnetje. De plannen zijn morgen het Noordhollansch Kanaal helemaal af te varen  naar Den Helder, en daarna over de Waddenzee  door te varen naar Oudeschild op Texel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten