donderdag 29 augustus 2013

Dagje Enkhuizen


Donderdag 29-8. We ontwaken onder een blauwe hemel en een stralende zon, en vandaag totaal zonder wind. We besluiten de motor een dagje rust te gunnen, en vandaag Enkhuizen te 'doen'. Onthaast, dat wel. De vouwfietsen worden uit de bakskist getoverd en we doen inkopen bij AH en een plaatselijke fruithandel, die we in de loop van de jaren hebben zien ontwikkelen van een straathandel tot een schitterende winkel met top fruit.

Na de lunch gaan we richting Zuiderzee buitenmuseum, we hebben dat ooit twee keer eerder bezocht, maar dat is al jaren geleden. Op onze museumjaarkaart mogen we zonder betalen naar binnen. Je waant jezelf weer in lang vervlogen tijden. In het schooltje krijgen we een aardrijkskundeles van een onderwijzer die al heel lang geen kind meer in de klas heeft gehad, maar het lesgeven nog niet verleerd is. Hij behandelt de ontstaansgeschiedenis van  het IJsselmeer, van Nederland als waterrijk landje en de ingrepen die de mens daarin gedaan heeft, waardoor Nederland de vorm heeft gekregen zoals we die nu kennen.
Na de les lopen we verder door de verzamelde geschiedenis, en staan plotseling bij een visrokerij. Die buitenkans laten we ons niet ontgaan, en we eten een nog warme ambachtelijk gerookte haring. Wat een smaak ! We zien nog veel meer ambachten, die uit het dagelijkse leven zijn verdwenen. Wat is dat jammer, over een aantal jaren bestaan er geen vrijwilligers meer, die kunnen laten zien hoe bepaalde zaken in het verleden werden gedaan of gemaakt.

Als we terugfietsen naar de boot, genieten we van de mooie stadsgezichten die Enkhuizen kent. De roemruchte en rijke geschiedenis van Enkhuizen rond de Gouden Eeuw valt er uit af te lezen. De muren vertellen vaak een geschiedenis, helaas is niet van alles terug te vinden hoe die geschiedenis eruit heeft gezien. Zo is er een huis met twee ingemetselde kogels, die zullen ongetwijfeld voor de huizenbezitter belangrijk zijn geweest. Op internet is wel iets te vinden over huizen met kogels in Alkmaar en Haarlem, maar niet in Enkhuizen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten