donderdag 1 augustus 2019

Makkum - Heeg


dinsdag 30 juli 2019

Rondje Hindeloopen met de BALLS (Bart, Arnold, Louise, Louis)
Na een telefoontje met de Marina Makkum blijkt dat er nu weer volop ligplaatsen beschikbaar zijn. We verkassen van de eenvoudige gemeentehaven naar de veel gezelliger en comfortabeler Marina.

Het weer zit nog steeds mee, we spreken met Louis en Louise af dat ze dinsdag een dagje langskomen. Uit de opties zwembad, strand of varen wordt het laatste gekozen, we gaan een tochtje maken langs de Friese IJsselmeerkust, en een ijsje eten in Hindeloopen. Er staat weinig wind, en die is pal zuid, precies de richting waar we heen willen. De motor is zo bereidwillig, ons die kant op te brengen. Het is ruim anderhalf uur varen. We zien in het westen donkere wolken ontstaan, dat moet het lagedrukgebied zijn dat bij ons de komende dagen voor een aanzienlijke weersverslechtering gaat zorgen.

De haven van Hindeloopen die we nog kennen van jaren terug, heeft een behoorlijke metamorfose ondergaan. Er zijn nu boxen, en fatsoenlijke aanlegplaatsen. Dit alles overzien door een bulderende havenmeester, die z'n autoriteit meent te  moeten ondersteunen met een grote witte zeeofficierspet. Zo eentje van het formaat waar een Russische admiraal jaloers op zou worden.
We mogen van hem per gratie hooguit een kwartiertje aanleggen om een ijsje te kopen, want het is druk met binnenlopende zeilschepen, die hij een plaatsje voor de nacht moet wijzen. Een rondgang door het pittoreske Friese plaatsje, een van onze elfsteden, zit er dus niet in. Na het ijs is het weer trossen los en opzouten.

Bij het verlaten van de haven zien we vlakbij gewoon mensen in het water lopen, zo ondiep is het hier. We hebben het nog niet tegen elkaar gezegd, of we voelen de 'Chip' enorm vertragen en hobbelen. We zijn tot ieders hilariteit vastgelopen buiten de vaargeul. Gelukkig komen we gemakkelijk weer los en zoeken de officiƫle vaargeul op. Intussen zijn de donkere wolken dichterbij gekomen, en is de wind flink toegenomen en geruimd naar noordwest. De golven nemen bij deze windrichting snel toe, de wind heeft alle tijd en ruimte om ze op te jagen.

Af en toe worden we behoorlijk natgespat door tegen de romp slaande golven. Bij Arnold en Bart slaat de zeeziekte toe, die altijd begint met een slaperig gevoel. Een groot deel van de tocht brengen ze slapend door. Na anderhalf uur varen liggen we weer in de dan verrassend rustig aandoende haven, en is de zeeziekte snel vergeten. Irene tovert een lekker maal op tafel, de zeelucht maakt hongerig. Het begint al te schemeren als we de jongelui uitzwaaien en nog even nagenieten in de kuip van een leuke dag en het voorlopig laatste restje mooi weer.

De  woensdag gebruiken we om schoon schip te maken, de was te doen, en na ons lange verblijf op Texel alles aan boord weer te organiseren voor een  rondtrekkend bestaan. We gaan langzamerhand weer afzakken naar onze tbuishaven Herkingen. Op 20 augustus heeft Irene een afspraak in het Spaarne ziekenhuis in Hoofddorp voor haar knieoperatie, dat is onze deadline voor thuiskomst.
Het onwillige wiel met versleten lager van Irene's vouwfiets demonteer ik vast, we gaan in Grouw een fietsenmaker proberen te vinden die nieuwe kogels en conussen kan aanbrengen.


donderdag 1 augustus 2019

Makkum - Heeg

Vandaag gaan we een ruk maken richting Akkrum, waar we zaterdag bij John en Mariska hun 12,5 jarig huwelijksjubileum hopen te vieren. Vele wegen leiden naar Rome, evenzovele waterwegen leiden naar Akkrum. We kiezen voor een zuidelijke route, via Workum en Heeg. We schutten eerst door het historische kleine sluisje van Makkum naar de Friese boezemwateren. We zakken ruim een halve meter ten opzichte van het actuele IJsselmeer peil.


Dit deel van Friesland is zo prachtig, wat een rust. Het lijkt wel of de tijd hier stilstaat. De lunchpauze van de Friese brugwachters van 12:00-13:00 is hier heilig, de lichten staan op dubbel rood, wat betekent dat er niet gedraaid wordt. Wij lopen vast voor de brug van Parrega, dat geeft ons de gelegenheid in  alle rust van onze lunch te genieten. Via Workum varen we richting Fluessen en Heeger Meer, waar we van voeger met de motorboot Marc van onze ouders nog veel herinneringen hebben liggen. We zwaaien uit nostalgie naar Gaastmeer en het Konijneneiland. Even later doemt Heeg op, onze eindbestemming voor vandaag.  In de jachthaven staat de jonge enthousiaste havenmeester ons al op te wachten, we kunnen kiezen uit meerdere lege boxen.

Het is gezellig druk, we maken een rondje door het dorp. Irene spot bij een juwelierszaak een mooie ring, die helaas niet past. De eigenaresse van de zaak en ontwerpster van het kleinood, biedt aan de ring in de juiste maat opnieuw te maken, maar dan kost ie wel het dubbele. Vreemde manier van zaken doen, de koop gaat onder deze voorwaarden niet door.

Het toiletgebouw op de jachthaven is sinds ons vorige bezoek totaal gerenoveerd, het valt op dat in de Friese jachthavens kosten noch moeite gespaard worden om het de gasten naar de zin te maken. De toeristenbelasting is hier en daar flink verhoogd, ergens moet de service natuurlijk van betaald worden. Maar een elektriciteitstarief van van 2,50 € per nacht is wel flink over de top.






de vandaag gevaren route :










Geen opmerkingen:

Een reactie posten