donderdag 8 augustus 2019

Langweer - Stavoren


donderdag 8 augustus 2019

We staan bijtijds op,  en vertrekken na negenen voor onze tocht naar Stavoren. Het is zonnig en droog, maar het waait hard, windkracht 5 met uitschieters naar boven. Op de Langweerder Wielen varen we nog enigszins  beschut, daarna in de Jeltesloot en op de Fluessen hebben we de wind recht op de kop. Dit is tegen het adagium van de zeiler, die laat zich leiden naar waar de wind hem brengt. We laten de zeilen dus ingepakt, en varen op de motor. Op de Fluessen hebben de golven alle tijd en ruimte om lekker op te lopen, we hakken er tegenin. Tegemoetkomende zeilboten varen met twee vingers in de neus op de fok of  de genua lekker voor het lapje. Om jaloers op te worden. Met de blik op oneindig varen we door.

De reden dat we nu deze richting op varen, is een actieve depressie die snel vanaf Engeland / Frankrijk onze kant op komt. Die gaat hier flinke ellende veroorzaken in de vorm van buien en vooral veel wind. Voor het weekend wordt zware storm verwacht. Ideaal zou zijn om voor de storm in Enkhuizen te liggen, maar dat gaat met deze wind vandaag  niet gebeuren. We stoppen in Stavoren, en zien wel wanneer we de slechts 10 mijl naar Enhuizen en eventueel verder naar Volendam gaan afleggen. We hebben nog alle tijd om in Herkingen te komen, we varen voor ons plezier. Voor mensen van wie de vakantie onverbiddelijk eindigt ligt dat anders.

In Stavoren kennen we de jachthaven vlak naast de sluis uit het verleden, we hebben vaak aan het eilandje gelegen van waaruit je prachtig uitzicht op de omgeving hebt, en mooi beschut kunt liggen. Tijdens onze aanloop ziet het er bezet uit, maar als we rondvaren zien we tot onze verrassing dat aan  de westzijde een soort verspringende insteekhavens zijn aangelegd, waarvan er nog enkele vrij zijn. Even later liggen we heerlijk uit de wind onder een lekker zonnetje, en kunnen we nauwelijks geloven dat we nog maar kort daarvoor lagen te stuiteren.

We halen de fietsen tevoorschijn, kijken even aan het IJsselmeer naar de grote golven en de zeilboten die daar flink tekeer gaan. De boodschappenlijst werken we af bij de grote COOP die hier recent aan het water is verrezen. We keren zwaar beladen terug. We slaan ook een voorraad GTL (synthetische diesel) in.
's Avonds kakt de wind helemaal in, voor sommige mensen een reden om alsnog  over het IJsselmeer naar de overkant te vertrekken. Wij maken een prachtige fietstocht rond Stavoren die ons via de brug bij Warns weer terug naar de jachthaven voert.




de vandaag gevaren route :


Geen opmerkingen:

Een reactie posten