vrijdag 2 augustus 2019

Heeg - Grouw


vrijdag 2 augustus

Als we 's morgens wakker worden, klettert de regen met geweld op het dek. Je zou zo in de kuip kunnen douchen. Uit privacy overwegingen doen we dat toch maar in het mooi gerenoveerde sanitairgebouw.  In de regen varen is niet onze favoriete bezigheid, maar we willen vandaag wel in de buurt van Akkrum zien te komen. Eigenlijk hadden we een mooie toeristische route over de Terkaplester Poelen in gedachte, maar de weersomstandigheden laten ons besluiten de kortste route via het Prinses Margrietkanaal naar Grou (de Friese naam, in het Nederlands : Grouw) te varen. Goed ingepakt in onze zeilpakken geven we de regen geen kans, en houden we het droog.  Er is weinig binnenvaart, de meeste schepen in het kanaal zijn motor- en zeiljachten.

We komen onderweg twee verkeersbruggen en een spoorbrug tegen, waar we met onze mast niet onderdoor kunnen. De doorvaart van beide verkeersbruggen ligt noordvarend aan de voor ons 'verkeerde' bakboordzijde van het kanaal. Al wachtend heb je alleen maar tegenliggers. De spoorbrug bij Grou is een draaibrug, die kun je aan beide zijden passeren. De mooie jachthaven van Grou ligt direct aan het PM kanaal, we kunnen er zo een vrije box invaren. Het is er het afgelopen jaren niet dieper op geworden, wij schuiven met de kiel door de blubber, en de dieptemeter waarschuwt al piepend tegen te weinig water onder de kiel.

Het liggeld hier is een koopje, voor onze bootlengte met 2 personen 10 €/nacht. De toeristenbelasting van de gemeente Leeuwarden (waar Grou onder valt) is wel hoog, we betalen 5 €/nacht bovenop het havengeld. Stroom en douches moet je apart betalen. Zo word je linksom of rechtsom toch geschoren.

Voor John en Mariska is het vandaag hun 12,5 jarige trouwdag. Mariska haalt ons 's middags op, we kunnen gezellig in Akkrum mee-eten. De ouders van John zijn er ook, morgen  (zaterdag) wordt het heugelijke jubileum beklonken met een Live Cooking diner bij de nieuwe Van der Valk in Leeuwarden.
Daarna is het plan om tot woensdag in Grou te blijven liggen.  De reparatie van de fiets van Irene is hopelijk dinsdagmiddag klaar. Dan varen we woensdagmorgen als oppas met Thijs en Joris naar Lemmer, waar Maris ze na haar werk weer oppikt. Vervolgens zakken we rustig aan verder af richting thuishaven.











de vandaag gevaren route :


1 opmerking: