dinsdag 13 augustus 2019

Volendam - Amsterdam Marina


dinsdag 13 augustus 2019

In Volendam begint de dag stralend, en in de marina met weinig wind. We hebben gister al ruw kennisgemaakt met het fonteinkruid, dat in de ondiepe gedeelten van het Markermeer welig tiert. We zullen de diepere delen van het Markermeer moeten opzoeken om fonteinkruid te vermijden.

We ronden daarom het eiland Marken onderweg naar het Paard (vuurtoren van Marken) zeer ruim. Op de marifoon wordt gewaarschuwd voor drijvende veenplaten, die door de storm zijn losgewoeld en nu in de omgeving ronddrijven. Dit gedeelte van het Markermeer is maar 2,7 m diep, we varen noodgedwongen dwars door dichte fonteinkruid velden en moeten regelmatig achteruit slaan om de troep kwijt te raken van kiel, roer en schroef..

Als we eenmaal het Paard achter ons hebben gelaten, neemt de wind flink toe. We stuiteren weer door de golven, en komen nog steeds fonteinkruid tegen, ondanks dat het hier 3 meter diep is. We verleggen de koers naar de nog diepere vaargeul, met nauwelijks beter resultaat. Dit komt het plezier in de watersport op het Markermeer niet ten goede, het is een regelrechte ergernis. Eenmaal op het Buiten IJ is het leed geleden, maar doemen andere gevaren op. De betonning is hier onoverzichtelijk, meerdere schepen en schippers die hier kennelijk van in de war raken, komen dichterbij in ons vaarwater dan ons lief is.

Zonder kleerscheuren bereiken we de Schellingwouderbrug en de direct erachter gelegen Oranjesluizen. Beide kunnen we zonder wachttijd passeren, wat een klein wonder mag heten. We varen verder via het IJ, dat altijd druk maar interessant is met de allure van een grote stad. In de Marina Amsterdam vinden we een ligplaats met een prachtig uitzicht.  Louis en Louise komen Arnold en Bart brengen. We gaan eerst gezamenlijk van de heerlijke steaks van Loetje aan hert IJ genieten. De jongens blijven daarna slapen en gaan morgen meevaren. Arnold probeert in het luxe sanitair decadent in bad te gaan, maar de belangstelling daarvoor en de wachttijd is te groot. Het wordt dus een ordinaire douchebeurt. We doen nog wat spelletjes en verbouwen de Chip voor het onderbrengen van de jonge gasten. Om 22:00 gaat het licht uit.




de vandaag gevaren route :







Geen opmerkingen:

Een reactie posten