woensdag 14 augustus 2019

Amsterdam marina - Alphen aan de Rijn


woensdag 14 augustus 2019

Na een lekker maal gisteravond bij Loetje aan het IJ (gevestigd op de Marina), hebben kleinzonen Arnold en  Bart aan boord geslapen. Vannacht werden we ruw gewekt door waarschijnlijk een sleepboot of politieboot die even een geintje wilde uithalen met de 'jachies' in de Marina, en op volle snelheid voorbij raasde. Na flink te hebben gehobbeld, slapen we snel verder. Om 7 uur loopt de wekker af, opa gaat even douchen en gezamenlijk met de jongens ontbijten we en treffen de voorbereidingen voor de tocht van vandaag. Handig, zo'n paar extra matrozen aan boord. We hebben plannen om vandaag een flinke ruk van onze thuisreis te voltooien, tenminste tot Heemstede, voorbij Haarlem.

Het eerste deel voert over het Noordzeekanaal naar zijkanaal C. Er hangt daar een ochtendmist, en ons voornemen voor een lange tocht dreigt ook figuurlijk de mist in te gaan. De eerste brug in het zijkanaal C die we tegenkomen is gestremd, wat niet veel goeds belooft voor de passage om 10:30 van de brug in de A9, die maar 3 keer per dag draait. We leggen aan tegen de wachtsteiger. Gelukkig net op tijd is de stremming opgeheven en haasten we ons naar de A9, waar we door de brugopening zo ver als het oog reikt een enorme file veroorzaken. We horen de automobilisten gelukkig niet schelden.

Direct daarna schutten we door de sluis bij Spaarndam. Op naar Haarlem! Dwars door Haarlem over het water is een leuke tocht, we passeren vlot in totaal 11 bruggen. We zijn rond lunchtijd al bij Heemstede, en besluiten verder te varen naar Alphen aan de Rijn. Onderweg komen we weer een brugstremming tegen, die roet in het eten dreigt te gooien. We moeten nog de Kaagbrug met spoorbrug passeren, die klokslag 15:00 onverbiddelijk voor ons als laatste optie gaat draaien. We zetten de gaskraan flink open, en met een paar minuten speling halen we de deadline. Alphen is nu binnen bereik !

Onderweg bij het Braassemer meer vullen we alle tanks tot de rand met GTL diesel, daarmee moeten we ruimschoots thuis kunnen komen. We hebben in de Watersport Vereniging Alphen onderweg telefonisch al een plaatsje gereserveerd, de havenmeester laat ons door het supersmalle bruggetje vlot naar binnen. De matrozen helpen met aanleggen en de stroom aansluiten.

Oma tovert een lekker pastamaal op tafel, we wachten op Louis en Louise die hun zonen komen ophalen. Een reuze gezellige dag !

( De foto's zijn door 9-jarige kleinzoon Bart op z'n eigen camera genomen, fotograaf in de dop. Hij heeft talent !)


Onderaan de vandaag gevaren route :















Geen opmerkingen:

Een reactie posten