vrijdag 9 augustus 2019

Stormweekend in Stavoren


vrijdag - zaterdag 9 & 10 augustus 2019

De vrijdag begint al vroeg met de aangekondigde regen, aanvankelijk staat er nog weinig wind. De weerberichten en de weerkaart voor het weekend zien er niet goed uit. Een nogal angstaanjagend lagedrukgebied voorafgegaan door meerder fronten, komt langzaam onze kant op, met alle negatieve gevolgen zoals wind en (hemel)water, en waarschijnlijk onweer.
We besluiten op ons beschutte en comfortabele plaatsje in Stavoren te blijven liggen. Voor morgen wordt een echte storm verwacht, de eerste stormwaarschuwing is al per marifoon gegeven.

We besteden onze tijd nuttig door verschillende kastjes, waarvan al sinds 2002 de inhoud onbestemd is toegenomen, leeg te halen en schoon te maken. Allerlei achterhaalde technische zaken kunnen zo de prullenbak in. Een schoonmaakrondje blijkt niet overbodig...
Als het buiten droog wordt en ietsje opklaart, halen we de fietsen weer tevoorschijn en brengen we de voorraden weer op peil bij de COOP.


Na een onrustige nacht tikken we op zaterdagmorgen aan de kust en op het IJsselmeer net de 8 Bft aan. Afgezien van een paar klappen onweer is het droog gebleven, en schijnt zelfs de zon af en toe. Op de weerkaarten is lagedrukgebied aan het opvullen en snel op weg naar het depressiekerkhof bij IJsland. Kunnen we weer overgaan tot de orde van de dag.

Maar zover is het overdag nog niet. De wind waait lekker door, we meten af en toe een dikke windkracht 8, en 9 doet ook mee. We lopen even naar de sluis en de haven, als we op de AIS een bruine vloot schip voor de haven in zuidelijke richting tegen de storm in langs zien varen. De golven spoelen over de havendijk, en  het bruine vloot schip neemt veel water over. We zien hem bijdraaien naar de haven, en binnenkomen. De schipper heeft het goed onder controle, en vaart met stalen zenuwen de smalle sluis binnen. Het blijkt de klipper 'Gouwzee' van schipper Evert-Jan die ik nog ken uit de tijd van nl.sport.varen, met bijeenkomsten bij hem aan boord in Monnickendam.

Als de Gouwzee naar binnen geschut is, komt er een snelle motorboot, de 'Moving pages' , naar buiten. Bemand met 3 man, schiet die tussen de pieren door naar buiten, in eerste instantie recht tegen wind en golven in. We zien niets anders dan stuifwater (bijgaande foto). Het waait maximaal, we hebben moeite ons staande te houden. Later zien we het schip naar het noorden afbuigen, en op de AIS kunnen we volgen dat ze de handdoek in de ring werpen en Workum aanlopen.

Het waterpeil in ZW Friesland is door de ZW wind behoorlijk gedaald, wel zo'n 30 cm. Alle stootwillen zijn gemobiliseerd om de druk op de romp te verdelen. Ze moeten regelmatig hoger worden gehangen naarmate het waterpeil zakt.

Zaterdagavond eten we een heerlijk maal in restaurant 'De kruitmolen'  vlakbij de sluis. Leuke ambiance, bij mooi weer terras aan het water, prima gerechten en nette prijzen. Aanrader.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten