vrijdag 20 juli 2018

Stellendam - Herkingen


vrijdag 20 juli 2018

We hebben gisteravond al besloten, vroeg uit Stellendam te vertrekken voor onze reis naar thuishaven Herkingen. Misschien dat de vakantiedrukte bij de Volkerak- en Krammersluizen dan nog niet is losgebarsten. Het zijn de beruchtste van de drie sluizen die we vandaag moeten passeren. De laatste is de Grevelingensluis, die kennen we zo goed dat we bijna altijd in een klein gaatje mee kunnen schutten.

Nog voor de wekker afloopt, staan we al naast het bed. We vertrekken om 6:45, en ontbijten onderweg. Het is een bijna windstille, prachtig zonnige morgen (zie foto's). Maar vergis je niet, in de wind en de nog vochtige ochtendlucht is het flink koud !
Door het ontbreken van wind varen we op de motor. Irene gaat als compensatie lekker onder zeil, en blijft slapen tot de Volkeraksluizen.

Als we bij de sluis aankomen, staan de sluisdeuren open en de lichten op groen, we kunnen meteen naar binnen. Maken we niet vaak mee, de verbazing wordt nog groter als ons hetzelfde overkomt bij de Krammersluis. Dan is het half uurtje vertraging bij de Grevelingensluis makkelijk te verteren. Op de Grevelingen blijkt plotseling een flinke bries opgestoken. Om 14:30 varen we de jachthaven in.

Het inparkeren in onze box bij de WSV Herkingen zijn we nog niet verleerd. Zodra we vastliggen, gaat Irene even inkopen doen voor onze verlate lunch, en voor het avondeten. In de haven is het bloedheet, we gaan snel het water weer op. In onze boordbibliotheek staat een Vaarwijzer van de Nederlandse en Duitse Wadden, die misschien van pas komt bij de voorgenomen tocht naar het hoge Noorden van Martijn en Lies met hun 'Stormvogel'.

Die Vaarwijzer wegbrengen over het water naar hun boot die in Scharendijke ligt, verenigt het nuttige met het aangename. De heenreis maken we gemotoriseerd, terug is de hele tocht prima bezeild.  Onderweg landt af en toe een zeemeeuw al varend op de hekstoel, ze blijken totaal niet schuw. Beducht voor wat ze ongevraagd achter kunnen laten, jagen we ze snel weg. Om kwart voor acht leggen we weer aan in Herkingen, en genieten we van een welverdiend avondmaal.

Vandaag 20 juli  is het Sint-Margriet, in het rijtje met oude volkswijsheden belangrijk !

Sint-Margriet of Pisgriet, is de naamdag van Margaretha van Antiochiƫ. Deze dag wordt beschouwd als de eerste dag van de hondsdagen en is vanouds belangrijk voor boeren en buitenlui. Naar verluidt is het weer op pisgriet bepalend voor het weer op de daarop volgende weken.

"Is het droog op Sint Margriet, dan regent het 6 weken niet. Maar regent het op Sint Margriet, dan krijgen we 6 weken een natten tied"


Volgens de legende was het zo dat Margriet een goede daad had gedaan en dat zij als beloning dat waar zij mee zou beginnen, zes weken ononderbroken vol zou kunnen houden, zonder ook maar een moment moe te worden. Ze had bedacht dat ze zou gaan spinnen, dat zou veel wol opleveren. Maar voor ze begon, wilde ze nog even haar blaas legen. Vele volkse spreuken zijn hier dan ook uit ontstaan.


De vandaag gevaren route (het eerste deel van de tocht van Stellendan tot Hellevoetsluis ontbreekt, de PC was nog niet wakker) :




Geen opmerkingen:

Een reactie posten