dinsdag 17 juli 2018

Extra dagje IJmuiden


dinsdag 17 juli 2018

Als we wakker worden, blaast er een harde ZW wind over de haven. Precies de koers die we moeten varen naar Scheveningen. Het Kustwacht weerbericht van 8:05 verschaft opheldering : er trekt een trog over de kust van zuid naar noord over IJmuiden. Er wordt mogelijk windkracht 5 verwacht. En de golven worden gedurende de passage flink opgeklopt. Wij nemen een snipperdag, en zien morgen verder !
Bovendien horen we van onze buren, en lezen we het later ook bij het havenkantoor : Scheveningen is de maand juli gesloten voor passanten, ivm WK zeezeilen.....

Ik heb een paar jaar geleden een echte weercursus gevolgd bij Gerrit Hiemstra (de oprichter van Weer Online), ik begrijp sindsdien wat een trog is, maar Buienradar kan dat veel beter uitleggen :

------------------------------------------------
'Meteorologen gebruiken geregeld het woord “trog” om een weersituatie te beschrijven. Voor de meteoroloog gesneden koek maar voor de kijker of luisteraar niet altijd. (....). Als u dan een keer het woord “trog” voorbij hoort komen of u leest het in het weekend weerbericht van buienradar dan bent u goed voorbereid en weet u waar het over gaat. Een trog hangt samen met een lagedrukgebied. Op de weerkaart is een trog zichtbaar in het isobarenpatroon (lijnen van gelijke druk) als een uitstulpsel van het laag. De isobaren knikken duidelijk in een trog en je kan door de scherpe knikken een lijn tekenen. Dit noemen we de trog-as. Bij de passage van een trog merk je daarom altijd een windsprong. Typisch voor Nederland is een voor de trog naar zuidwest draaiende (krimpende) wind. Na trogpassage draait (ruimt) de wind vervolgens naar het noordwesten.

Een trog betekent in het algemeen wolkenvorming en vaak buien. Dat komt omdat in de trog de lucht opstijgt. Stijgende lucht koelt af en leidt bij voldoende vocht tot wolken en mogelijk buien. Zonder te diep op de dynamische processen in te gaan komt het er op neer dat lucht een trog sneller instroomt dan uitstroomt. Hierdoor hoopt in de trog-as de lucht op en die kan maar één kant op en dat is naar boven. Ook in de bovenlucht is de trog vaak herkenbaar waardoor de lucht flink kan doorstijgen. Buien kunnen zo zeer actief worden. Overigens zie je bij fronten ook een knik in de isobaren. Dit kan eveneens als trog worden opgevat. Groot verschil is dat die knik het frontvlak markeert en een front is de scheidingslijn van twee luchtsoorten. Een trog manifesteert zich in een enkele luchtsoort.

Troggen komen vrijwel altijd vanaf de Atlantische Oceaan over Groot Brittannië bij Nederland aan. Ze hebben dan al een heel traject afgelegd. Maar soms ontstaat er ook een trog op de Nederlandse kustlijn die niet een hele reis achter de kiezen heeft maar in een kleine circulatie tot stand komt. Dit noemen we een kustvore. (Vore is een synoniem voor trog.) Een kustvore zien we het vaakst in het najaar als het zeewater het warmst is en vaak warmer is dan het land (zeker in de avond en nacht). Een kustvore ontstaat in Nederland als de lucht vanaf zee met een westelijke stroming geconfronteerd wordt met land, in dit geval de westkust. Land zorgt voor veel meer wrijving dan een relatief glad wateroppervlak en daardoor wordt de aangevoerde lucht afgeremd. In de kuststrook ontstaat dan aan het aardoppervlak een opeenhoping van lucht die maar een kant op kan: omhoog. Omdat de aangevoerde lucht vanaf zee door het warme zeewater al redelijk onstabiel is ontstaat er een buienlijn op de kust die daar vrijwel stationair blijft liggen. In het binnenland is het wrijvingseffect niet merkbaar en ontstaan er geen buien.'
------------------------------------------------------------------



Meteorologie is een gecompliceerde wetenschap, het is wel leuk om te zien hoe bijvoorbeeld politici zich een air aanmeten dat ze er verstand van hebben. Neem bijvoorbeeld Thierry Baudet, die vindt dat Gerrit Hiemstra als weerman ontslagen moet worden:

Uit 'De Telegraaf' van 4-1-2018 :

Fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie had woensdag op Twitter ruzie met NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Ze voerden een korte discussie over het klimaat. Deze discussie eindigde woensdagavond met een tweet van Baudet met de zin: „Deze man zou moeten worden ontslagen.”

Het ging om deze tweets :

Thierry Baudet twitterde: „Die film van Gore slaat echt werkelijk helemaal nergens op. Er is geen toename in extreme weersomstandigheden. Het klimaat warmt veel minder op dan altijd voorspeld. Meer CO2 heeft geweldig positief effect op plantengroei. Smog in India heeft niets met CO2 te maken.”

Vervolgens reageerde Gerrit Hiemstra met: „Eén tweet met 4 keer onzin. Wie kan hier overheen?” Daarna schreef de weerman „slechts niet-onderbouwde stellingen” te zien „van de kant van meneer Baudet” en beëindigde hij de discussie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten