woensdag 4 juli 2018

Den Oever - Oudeschild


woensdag 4 juli 2018

Vandaag bij het opstaan is er een heel ander weerbeeld dan gisteren. Meer bewolking, minder wind. De weerberichten zijn voor vandaag eensgezind, wij kunnen zonder zorgen de sprong naar Texel wagen. Het is maar een reisje van ruim 12 mijl, maar we moeten wel de Stevin zeesluis passeren. Van zoet naar zout, door de wol geverfde zeilers weten dat het daarbij goed fout kan gaan (de ezelsbrug is :  zoet naar zout - gaat fout, zout naar zoet - gaat goed). Dit wordt veroorzaakt door het zoute water, dat zwaarder is dan zoet water, en bij het openen van de sluis over de bodem uitstroomt. Het zoete water stroomt met kracht de sluis in, de bootjes meenemend. Vaak genoeg ligt er dan een boot achterstevoren in de sluis.

De sanitaire voorzieningen van Marina Den Oever staan op een hoog niveau. Kunnen veel jachthavens een voorbeeld aan nemen. We douchen en ontbijten op ons gemak en maken alles gereed voor vertrek. Als laatste gaat de Duitse landvast los (de elektrokabel), en moeten de accu's de stroomvoorziening overnemen. Daarbij geholpen door een zonnepaneel op het dek, en de alternator van de motor. Even na tienen gaan de trossen los, en stomen we op naar de sluis.

Bij sluizen is het meestal een roulettespel - soms zit het mee en soms zit het tegen. Vandaag is zo'n dag dat het meezit. Als we aan komen varen, staan de lichten op groen en kunnen we direct naar binnen. Er ligt al een zeilboot vast, als wij binnen zijn gaan de sluisdeuren dicht. Even later gaan ze weer open, er komt nog een zeilboot binnen, maar dan worden we toch geschut. We gaan zo'n 30 cm omhoog, de vloed loopt al even. Als we de sluis uitkomen, is het genieten. We kunnen weliswaar door een gebrek aan wind niet zeilen, maar het varen op zich in zo'n omgeving over een bijna vlakke zee is een genot.

De route voert ons door het Visjagersgaatje, een smalle geul die via het Malzwin uitkomt op de Texelstroom, die met z'n 25 meter diepte er voor zorgt dat de Waddenzee aan de westzijde 2x per dag kan vollopen en daarna weer kan leeglopen. Het verschil tussen hoog- en laagwater is hier gemiddeld 1,6 meter. Dit kan variëren bij springtij en doodtij, en wordt verder beïnvloed door op-/ afwaaiing en de luchtdruk. De stroomsnelheden door eb en vloed kunnen oplopen tot wel 3 knopen. Wij varen nu aan het eind van de vloedperiode, onze tegenstroom is minder dan 1 knoop.


Op het punt waar het Visjagersgaatje overgaat in het Malzwin, sturen wij stuurboord uit naar de vaarroute over de Bollen. Dit is een route speciaal voor watersporters, die over de ondieptes bij de Bollen voert, en door Rijkswaterstaat met kleine tonnen is gemarkeerd. Afhankelijk van de diepgang van je boot staat er kortere of langere tijd voldoende water om er overheen te kunnen varen. Het voordeel van deze route naar Oudeschild is dat er minder stroom en golven staan dan de route door diep vaarwater.
Oudeschild is dan al  lang zichtbaar, maar door de ondieptes kunnen we er niet rechtstreeks naartoe varen.


De jachthaven van Oudeschild blijkt een stuk drukker dan toen we een paar weken geleden hier waren. In eerste instantie parkeren we de boot in een box, die een erg korte vingerpier heeft zonder kikkers waar je een landvast op kunt beleggen. Na ampel overleg verkassen we naar de langssteiger, waar we gemakkelijk in- en uit kunnen stappen. We liggen nu tussen twee boxen in, eigenlijk alleen toegestaan als er geen plaatsen meer beschikbaar zijn, maar Irene's knieën zijn een goede reden voor een uitzondering op deze regel.

Bij de havenmeester rekenen we af voor een verblijf tot 16 juli. Je zou denken dat je voor dat bedrag eigenaar van de hele jachthaven wordt. Als goedmakertje voor de herrie die de dijkverzwaring met zich meebrengt, krijgen we (net als de vorige keer) een 'dikke Skiller' mee, een echte Oudeschildse koek van de warme bakker ! We nemen meteen een flink stuk bij onze eerste Nespresso op Texel. Nel zou zeggen je voelt meteen je heupen opzwellen.

Verder genieten we in de kuip van de zon en het geweldige uitzicht. We kunnen het in- en uitgaande vaarverkeer volledig in de gaten houden. En de trailerhelling direct naast ons is een voortdurende bron van vermaak. Na het avondeten maken we op onze vouwfietsen een rondje langs de havens en het havenhoofd. Met de huidige noordenwind is het zicht over het water extreem goed. Het is net of Den Helder en Den Oever vlakbij liggen.

Tot onze geruststelling functioneert de Digitenne TV ontvangst hier in Oudeschild weer zonder problemen. In Den Oever bleek ontvangst totaal onmogelijk, we vreesden al dat de speciale antenne de geest had gegeven. Ik heb zelfs de stekkers opnieuw aan de kabel bevestigd, zonder resultaat. Op internet zijn echter veel klachten over totaal geen ontvangstmogelijkheid van wat dan ook in Den Oever. Je kunt echt niets ontvangen, mogelijk iets met storing door de Marine in Den Helder ?



de vandaag gevaren route :











Geen opmerkingen:

Een reactie posten