maandag 2 juli 2018

Akkrum - Workum


maandag 2 juli 2018

Na snel nog wat proviand te hebben ingeslagen, vertrekken we even na half elf richting Workum. We vermijden het drukke Prinses Margrietkanaal, en kiezen voor  het prachtige Friese landschap rond de talloze verstilde waterwegen. We hebben onze beperkingen, door onze mast moeten we routes met vaste bruggen vermijden. Maar ook dan is er keus genoeg. Met deze weersomstandigheden is het varen hier sowieso een feestje. De wind neemt onderweg wel behoorlijk toe, af en toe een dikke windkracht 5. Wij varen voornamelijk met de wind min of meer in de rug.

We komen onderweg meerdere bruggen tegen, waaronder een spoorbrug. Vandaag zit het mee : we hoeven nauwelijks te wachten op de brugopeningen. Vanaf Heeg zeilen we vrijwel het hele stuk naar Workum. Het stadje kennen we nog van jaren terug, maar er is heel veel veranderd. Er zijn meerdere jachthavens binnen de stadsgrenzen gebouwd. Wij besluiten door te varen naar de jachthaven It Soal, die direct aan het IJsselmeer ligt, gescheiden van Workum door een sluis. Kunnen we morgen zonder oponthoud naar het IJsselmeer vertrekken. De bedoeling is naar Den Oever te varen, en als we daar op tijd aankomen, kunnen we via de grote Stevin sluizen doorvaren naar de haven van Oudeschild op Texel.

We melden ons aan bij de havenmeester. Op twee leenfietsen verkennen we het fraaie stadje, een van de elf Friese steden. De prachtige oude gebouwen getuigen van een rijk verleden. Links een foto van  de markt met het eeuwenoude Waaggebouw (gebouwd in 1650).

Voor de Waag staat het standbeeld van Uffing van Workum, een Workummer die in de 10e eeuw monnik werd. ( zie hier ).

Geïnteresseerden in de geschiedenis van Workum kunnen hier terecht:
http://www.workum.nl/nl/informatief/geschiedenis









de vandaag gevaren route :




Geen opmerkingen:

Een reactie posten