dinsdag 8 augustus 2017

Vlissingen - Blankenberge


Dinsdag 8-8. In verband met de stroom, vandaag al om 7:00 vertrek vanuit de Michiel de Ruyterhaven. Het is bewolkt, maar zo goed als windstil. Dankzij springtij staat er extra veel stroom, zo'n 3 knopen. We moeten eerst de Westerschelde oversteken, officieel moet dat haaks gebeuren. Maar we moeten een paar grote jongens ontwijken die naar Antwerpen onderweg zijn, en dat is een goede reden om meteen maar een flink stuk af te steken. We hebben op de marifoon kanaal 14 van de verkeerscentrale Vlissingen bijstaan, er wordt niet geprotesteerd. Door de stroom lopen we 8,5 knoop over de grond, we schieten Nieuwvliet en Cadzand (waar een splinternieuwe jachthaven is gerealiseerd) al na een uur varen voorbij. Boven land zien we donkere wolken, op zee zien we zelfs blauwe lucht.

Vanuit Vlissingen zijn de contouren van Zeebrugge al te zien, die worden nu allengs groter. De pieren van Zeebrugge steken ver in zee, daar moet je omheen. Direct erachter ligt Blankenberge. We bellen onderweg met de VNZ (de Vrije Noordzee Zeilers) of ze een plaatsje aan hun steigers hebben. Geen probleem, zegt de havenmeesteres, aan steiger 25 zijn nog een aantal mooie plaatsen vrij. Ze zal ons bij aankomst opvangen.
In de aanloop naar de haven moeten we uitwijken voor baggermaterieel waarmee de haveningang weer op diepte is gebracht. Tot voor kort was het een avontuur om hier bij LW binnen te lopen, zonder de zeebodem te raken. De diepte is nu zelfs ruim 4 meter !

De haven van Blankenberge wordt in zee beschermd door van veraf zichtbare staketsels. Zoals langs de hele Belgische kust, is de hoogbouw langs de boulevard ook van verre niet te missen. Als we tussen de staketsels naar binnen varen is het net of we nooit weggeweest zijn.
Irene merkt terecht op, dat de behuizingen van de havenlichten hier wit zijn. In Nederland bij de aanloop altijd bakboord rood, en stuurboord groen gekleurd.

De havenmeesteres staat al te wachten op de steiger. ze is nog net zo mooi als twee jaar geleden ! We kunnen tegen de langssteiger in box nr 1 aanleggen, dat kan niet beter. We zijn in Belgiƫ, dat geeft een buitenlandgevoel !














De vandaag gevaren route :


2 opmerkingen:

  1. Ik heb de draad weer eens opgepakt, Cees om jouw blog te lezen! Mijn complimenten voor de tijd en het geduld om dit allemaal invulling te geven. Een vooral voor de inhoud! Grote klasse!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de complimenten, ga er bijna van blozen ! Nog veel leesplezier, dat doet de website teller goed. De 100.000 hits komen langzaam in zicht !

    BeantwoordenVerwijderen