woensdag 2 augustus 2017

Roompot-Kortgene


Woensdag 2-8.  Na twee lange vaardagen met de 'Stormvogel' hebben de bikkels Jens en Ruben wel een verzetje verdiend. We gaan met z'n allen naar het Zwemparadijs van De Roompot, waar we zonder betalen welkom zijn op vertoon van de nota van een overnachting in de marina. Jens is onvermoeibaar, en laat kunstjes zien die hij op de zwemles geleerd heeft. Maar de badmeester is onverbiddelijk als het gaat om het dragen van vleugeltjes : geen diploma, dan niet zonder vleugels. Stoere Ruben is in het water niet zo'n held, maar na een uurtje acclimatiseren gaat hij met papa zelfs van de glijbaan af.

Als de magen beginnen te knorren, gaan we weer richting marina. Wij vertrekken na een kop koffie, lunchen doen we onderweg wel. Want het verwachte slechte weer kondigt zich al aan met een eerste front dat begin over te trekken. De Stormvogel vertrekt pas na de lunch zeilend richting thuishaven Scharendijke aan de Grevelingen. Ze appen dat ze met deze wind zo snel als de brandweer gaan. Wij varen een andere koers, we willen het Veerse Meer bereiken via de Zandkreeksluis. In eerste instantie met de genua en de motor, later alleen op de motor omdat de wind krimpt naar het zuiden, en de koers niet langer bezeild is. De stroom die we gisteren zo lekker mee hadden, staat nu vol tegen, net als de steeds aanwakkerende wind, die aanzwelt tot een dikke Bft 5.

De Zandkreek lijkt dan een stuk verder te liggen dan je op de kaart zou denken. Het wordt ook koud, en het begint te regenen. Dus lange broek, dichte schoenen en een zeiljack aan. Bij de Zandkreeksluis is het behoorlijk druk, iedereen vlucht van de Oosterschelde en zoekt beschutting voor het voor donderdag en vrijdag aangekondigde stormweer. In de sluis is het door de harde wind onrustig, hier en daar ontstaat paniek, en een zeilboot legt zelfs achterstevoren aan. Het regent nu flink, dit is voor ons geen vaarweer. We besluiten in Kortgene de Delta Marina op te zoeken, zoals de meesten die met ons de sluis hebben gedeeld. We bellen van tevoren met de havenmeester of er een ligplaats beschikbaar is. We kunnen terecht in box H11, helemaal achterin de jachthaven.

's Avonds zien we Ajax onfortuinlijk tegen Nice met 2-2 gelijkspelen, na de uitwedstrijd met 1-1 betekent dat uitschakeling voor de Champions league.  's Nachts  klettert de regen op het dek, en haalt de wind flink aan. In het puntje trekken we het dekbed nog maar wat hoger op.


De vandaag afgelegde route :


Geen opmerkingen:

Een reactie posten