zondag 20 augustus 2017

Roompot - Herkingen


Zondag 20-8. Vanaf onze aankomst op woensdag hebben we min of meer verwaaid gelegen in de Roompot marina. Een complex lagedrukgebied bij Schotland stuurde onophoudelijk afwisselend gemene warmtefronten, koufronten, occlusiefronten en lagedruktroggen in onze richting. In die fronten zit veel regen en nog meer wind. Wij meten soms windkracht 7,  dwars op onze boot aan de langssteiger. Er gaat dus een extra stootkussen tussen boot en steiger om de krachten op te vangen. Tussendoor schijnt dan weer eens de zon en neemt de wind tijdelijk af. We hebben in de rustige perioden toch ook nog heerlijk gefietst in de omgeving. We zijn even in Kamperland aan het Veerse meer wezen kijken, en  hebben inkopen gedaan in de Kamperlandse AH.

Maar het weer is zo instabiel dat er weinig watersporters naar de Roompot komen. De passantensteigers zijn vrijwel leeg, en de havenmeester zit de hele dag duimen te draaien op z'n kantoor. Hij is blij als we even langskomen voor een praatje, als we ons verblijf weer met een dag verlengen. Hij kent het overnachtingstarief van € 19,62 voor onze boot met bemanning al uit z'n hoofd.  Eindelijk ziet het er op zaterdag naar uit, dat de weersituatie in het weekend op zal klaren. We gaan op zondag vertrekken ! Oorspronkelijk is het plan om naar Zierikzee te varen, waar we buren Gijs en Riet zullen treffen. Maar als dat bezoek niet doorgaat, besluiten we naar Herkingen te zeilen. Er staat een stevige westelijke wind, ideaal om te zeilen, en de koersen naar Herkingen zijn allemaal bezeild.

In verband met de stroom vertrekken we, iets na laagwater, om 10 uur vanaf de Roompot. Dankzij de Oosterscheldedam is er nog steeds eb en vloed op de Oosterschelde, op onze vertrektijd staat er een behoorlijke vloedstroom, die ons tot Bruinisse een flinke snelheidswinst zal brengen. Als we bij Bruinisse aankomen, is het daar hoogwater.  Bij de sluis is het behoorlijk druk naar beide kanten, de sluis is net bezig een lading schepen naar de Grevelingen te schutten. We moeten dus een cyclus wachten, al met al zijn we met het schutten naar het veel lagere waterniveau van de Grevelingen bijna twee uur kwijt.

De aangehaalde westenwind van 17 knopen (windkracht 5) zorgt er voor dat de 'Chip' op het laatste deel van onze thuisreis wordt voorzien van een flinke zoutlaag. De 'Chip' vindt eindelijk rust in box D37 van de WSV Herkingen. Weer een geweldig vaarseizoen met langere geplande reizen zit erop. We ondernemen in het restant van het seizoen alleen nog maar korte tripjes.
Kleinzoon Thijs komt deze week een paar dagen logeren.

We hebben dit jaar een mijlpaal bereikt : meer dan 10000 zeemijlen (18520 km) gevaren sinds de installatie van ons log in 2003 (na de aanschaf van de 'Chip' in voorjaar 2002) . Weliswaar staat de teller nog op 9836, maar alleen dit jaar heeft het log door aangroei van zeewier van Herkingen tot IJmuiden stilgestaan, en dat is vaker gebeurd. Met de in 2002 gevaren mijlen is de werkelijk gevaren afstand dus zeker de 10000 (zee)mijlpaal gepasseerd !











de vandaag gevaren route :




















stand motoruren :  1284 (sinds 2007, nieuwe motor)
stand log :  9836 zeemijlen (sinds 2003, installatie log)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten