vrijdag 4 augustus 2017

Kortgene - Middelburg


Vrijdag 4-8.  Vandaag schijnt er een lekker zonnetje, in de jachthaven merk je weinig van de wind. We hebben Kortgene eigenlijk wel gezien, en willen ondanks de nog steeds harde wind vandaag naar Middelburg. Het Veerse Meer is tenslotte geen Noordzee. Om 11:05 gooien we los en varen het meer op. Dan valt de ZW wind meteen behoorlijk tegen. Het eerste deel is nog redelijk beschut, maar in de onbeschutte delen loopt de windmeter af en toe op naar 28 knopen (windkracht 7).

De golfhoogte valt wel mee, maar de uitdrukking 'het waait dat het rookt' is hier van toepassing. We varen door een gordijn van zout buiswater. Pas als we afbuigen in NW richting naar Veere en onder beschutting van de bomen op de oever kunnen varen, begint het natuurgeweld af te zwakken.

Vlak voor Veere varen we het Kanaal door Walcheren in, en moeten we de Veerse Sluis passeren. Het lijkt wel of iedereen op het idee is gekomen vandaag naar Middelburg te varen, het is zo druk dat in plaats van het antieke kleine sluisje, de grote binnenvaartsluis voor ons gedraaid wordt.


Net als we na de schutting, weer met de volle wind op de kop de sluis uit willen varen, waait een groot J zeiljacht vlak voor onze neus dwars in de sluis en komt dreigend snel op ons af. Wij kunnen de brokkenpiloot met pijn en moeite ontwijken. We varen daardoor wel voorop in de colonne naar Middelburg.

Daar aangekomen is het een grote chaos om iedereen een plek toe te wijzen. De havenmeesteres is gelukkig zo kalm en resoluut als een rots in de branding. Wij kunnen naar de Dokhaven, in een mooie rustige box. We boeken de box tot maandag, we willen als de weergoden het toelaten, via Vlissingen verder naar het zuiden afzakken.




De vandaag gevaren route :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten