zaterdag 29 juni 2013

Wind,wind,wind dilemma


Zaterdag 29-6. Het zit niet mee met de wind, te hard en uit de verkeerde hoek. Zojuist om 08:05 wordt er een waarschuwing voor NW 6 Bft uitgegeven voor het Waddengebied. En dat is vervelend, als je net die kant op wil. Wind en golven hangen nauw met elkaar samen, dus veel wind = vervelende golfhoogte. Het heeft allemaal te maken met de ingewikkelde weersituatie rond ons land, warmtefronten, koufronten, troggen en ruggen denderen over ons heen. De hogedrukgebieden die stabiel en meestal mooi weer brengen liggen ver weg boven de oceaan.  Dus echte weersverbetering zit er op korte termijn ook niet in.

We plannen de komende dagen vanuit Makkum een tocht naar Vlieland en Harlingen, alleen de volgorde en de route is volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. De sluis in Kornwerderzand die je altijd moet passeren om op de Waddenzee te komen, kunnen we hier vanuit Makkum zien liggen. Vanaf de sluis zijn er qua route naar  Vlieland twee opties : over het wantij Zuidoostrak en daarna het Inschot, of het normale vaarwater via de Boontjes en Blauwe Slenk bij Harlingen. De aanloop van Vlieland daarna via Vliestroom, Vlieree en Vliesloot is voor beide opties gelijk. De zandplaat die het wantij in het Zuidoostrak vormt ligt bij LAT (laag water) tot een hoogte van 70 cm droog, met hoogwater kun je korte tijd net overheen varen. Spannend, maar prachtige natuur. Ga je door het normale vaarwater, dan kies je een zodanige vertrektijd, dat je afhankelijk van welke kant je op wil, gebruik maakt van de eb-of vloedstroom die op sommige plaatsen wel 5 km/h sterk kan zijn.
We houden de komende uren de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, als er een gaatje in het slechte  weer ontstaat, dan gaan we.



1 opmerking: