woensdag 19 juni 2013

Scheveningen


Vandaag staat de etappe naar Scheveningen op het programma. Door de zeesluis van Stellendam naar het Slijkgat, vandaar richting Tweede Maasvlakte, de oversteek over de drukbevaren Maasgeul en dan rechtstreeks naar de havenmond van Scheveningen.
Volgens het boekje, om overal stroom mee te hebben moeten we even na 7 uur vertrekken. We hebben echter gistermiddag bij aankomst geen havenmeester meer kunnen vinden en willen niet zonder betalen vertrekken. Als de havenmeester om 8 uur nog niet aanwezig is laten we een briefje achter met ons adres om de rekening naar toe te sturen. De sluis staat net naar zee te schutten, dus ook daar een half uurtje vertraging. Maar eindelijk zitten we dan op zout water. Het zicht is zeer matig, we kunnen steeds net de volgende boei zien. Bij vertrek is het windstil, in het Slijkgat begint het te waaien uit het noorden, genoeg om het grootzeil omhoog te trekken. Bij de SG6 boei draaien we richting het noorden, en gaat het steeds harder waaien. We verleggen de koers zover richting west dat we net het zeil strak houden. Intussen gaat het steeds harder waaien, als de windmeter over de 22 knopen aanwijst, gaat er een rif in het zeil. De zee, rond de Maasvlakte toch al berucht vanwege z’n knobbeligheid, gaat nu echt tekeer. Een Belgische boot, die met ons in de sluis lag, volgt iedere beweging die we maken.
de geplande (blauw) en gevaren (rood) route 
We melden ons volgens protocol op kanaal 3 van de sector Maasmond, en zonder uit te wijken kunnen we de Maasgeul passeren. Het zicht is nog steeds slecht, we zien de kust niet.
Het laatste stuk naar Scheveningen lijkt beter bezeild, maar dan draait de wind naar het noordoosten. De weergoden zijn ons vandaag dus niet goed gezind. Gelukkig dat we tegenwoordig goede navigatiehulpmiddelen hebben, we zien de havenmond pas op een mijl afstand. Het zeil gaat naar beneden en wij hobbelen de haven van Scheveningen in. Eenmaal aan de gastensteiger merk je niets meer van alle ellende op zee.
Als we ons aangemeld hebben, fietsen we naar de Jumbo om inkopen te doen, en halen bij een viszaak nieuwe haringen voor bij de welverdiende borrel en sliptongen voor het avondeten.
's Avonds komen Joke en Matthijs gezellig langs met een flesje wijn, het is al heel stil in de jachthaven als ze huiswaarts gaan. In verband met de weerberichten blijven nog een dagje in Scheveningen.
de verwachting donderdagavond
Achteraf blijkt donderdag een prachtige dag zonder wind, het weerbericht zit er weer eens faliekant naast. Voor vrijdag zijn er opnieuw slechte vooruitzichten, met windstoten tot 35 knopen en hoge golven. We zien wel hoe het er werkelijk uitziet !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten