vrijdag 21 juni 2013

Scheveningen cultureel



vrijdag 21-6 boeken we een dag extra in de jachthaven, met dit weer wil je niet op zee zitten ! We stappen op de fiets en stoppen aan de boulevard bij het vissersvrouwtje. De tekst 'aan hen die uitvoeren en niet terugkeerden' is heel toepasselijk, daarom zijn wij niet uitgevaren !

Bij onze fietstochten langs de boulevard zijn we al een paar keer langs het museum 'Beelden aan Zee' gekomen, we gaan nu bekijken wat zich daar in de duinen afspeelt. In de duinen is letterlijk, want het museumgebouw is in 1994 gebouwd onder het 'Paviljoen von Wied' (nu bij de Hagenezen bekend als sociëteit De Witte). Dat paviljoen is oorspronkelijk gebouwd in 1827 in opdracht van koning Willem I als verjaardagscadeau voor zijn echtgenote koningin Frederica Louisa Wilhelmina van Pruisen. Zij moest in verband met haar gezondheid veel aan zee verblijven en tekende en schilderde hier veel. Het is gebouwd naar een neoclassistisch ontwerp in de vorm van een kruis en met twee stroomgoden, Waal met drietand en Maas met roeispaan bij de entree. In 1994 werd een ingrijpende verbouwing voltooid, onder leiding van Wim Quist. Hij realiseerde o.a. onder het paviljoen het museum Beelden aan Zee. Bij de bouw van het museum heeft de gemeente Den Haag geëist dat het niet op het duin zichtbaar zou zijn. Het museum is dan ook geheel ondergronds gebouwd, met terrassen op het duin, die ook vanaf het strand niet zichtbaar zijn. De toegang van het museum, aan de Harteveltstraat, een zijstraat van de Boulevard, is daardoor wat lastig te vinden.


Het museum is gesticht in 1994 door verzamelaarsechtpaar Theo en Lida Scholten, en is het enige Nederlandse museum dat zich uitsluitend met de beeldhouwkunst bezighoudt . De aandacht gaat uit naar moderne, hedendaagse internationale sculptuur, met name van na de Tweede Wereldoorlog.

Op dit moment is er de tentoonstelling ‘Russia’, hedendaagse beeldhouwkunst uit Rusland, in het kader van ‘2013 Nederland-Ruslandjaar’.  Op vertoon van onze Museumjaarkaart mogen we zo naar binnen ! We worden verrast door de ruime opzet van het museum, waar de tentoongestelde stukken prachtig tot hun recht komen. Van een aantal bijzondere werken maken we een foto.

de sprookjesfiguren
Op de boulevard is sinds 2004 een 24 uur per dag vrij toegankelijk beeldenpark van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness te zien. Bij de renovatie van de boulevard in 2012 heeft de beeldhouwer een nieuwe opstelling gemaakt, die wat ons betreft zeer geslaagd genoemd mag worden. De ‘Sprookjes Beelden aan Zee’ zijn speciaal bedoeld voor de jongere museumbezoeker. Wij hebben nooit geweten dat deze prachtige beeldenverzameling het ‘uithangbord’ van het museum is. We kopen een boek waarin de sprookjes waar de beelden een rol spelen, worden verteld. Leuk voor de kleinkinderen als we eens met hen gaan kijken.

Op de terugweg naar de jachthaven, op de fiets worstelend tegen de hevigheid van de volle windkracht 6, verwennen we ons met een paar heerlijke moorkoppen voor straks aan boord bij de Nespresso !





1 opmerking:

  1. Nog steeds geen goed weer om de zee op te gaan? We volgen jullie ook op marinetraffic. Hans en Erna

    BeantwoordenVerwijderen