dinsdag 11 juni 2013

Tholen


Maandag in de loop van de ochtend vertrekken we uit een bewolkt, winderig en fris Middelburg door het Walcherens kanaal richting Oosterschelde. Aan het einde van het kanaal zien we de sluis in Veere voor onze ogen dichtgaan, dat wordt ruim een half uurtje wachten op de volgende schutting. Soms zit het mee, soms zit het tegen.
Op de Oosterschelde, na  het verlaten van de Zandkreek,  richten we we de steven oostwaarts. Met een redelijk windje en een flinke vloedstroom spoelen we met een mooi gangetje richting het oostelijke einde van de Oosterschelde. Dit is het deel van de verdronken steden en dorpen, die door de Sint-Felixvloed van 1530 werden overstroomd, en nu deel uitmaken van de Oosterschelde.
Grote delen van Vlaanderen en Zeeland werden weggespoeld. Het gebied ten oosten van Yerseke, Oost-Watering, overstroomde geheel. In dit gebied lagen 18 dorpen en de stad Reimerswaal. Deze overstroming betekende het definitieve einde van Reimerswaal. Alleen een klein stukje van de stad dat hoger lag bleef behouden. Het gebied is niet meer terug gewonnen van de zee en heet nu het 'Verdronken land van Zuid-Beveland'. Bij de Sint Felixvloed overstroomden ook Noord- en Zuid-Beveland: van Noord-Beveland was alleen nog de kerktoren van Kortgene te zien. In de jaren na 1530 werd Noord-Beveland langzaam maar zeker weer op de zee herwonnen.

een plaatsje tussen de groten....
Om in Tholen te kunnen komen, moeten naar het zoete water schutten van het Schelde-Rijn verbindingskanaal. Navrant detail is, dat de sluis met de mooie naam 'Bergse Diepsluis', is aangelegd op de restanten van de verdronken stad Reimerswaal. De schutprocedure is omslachtig en tijdrovend, omdat het zoute en zoete water strikt gescheiden wordt. Maar eindelijk komen we dan aan in Tholen. De eerste kennismaking is niet positief, een hork van een havenmeester van de watersportvereniging is te beroerd om uit z'n hok te komen, en meldt via de marifoon dat we maar ergens gestapeld moeten gaan liggen, terwijl er zat vrije boxen zijn. Uit sjagrijn verlaten we de haven en gaan naar een jachtwerf verderop waar een bord meldt dat passanten welkom zijn, en we van een vriendelijke havenmeester een mooie box krijgen aangewezen.
stadhuis Tholen
's Avonds maken we een fietstocht door het ingeslapen stadje, er is minder fraais te bewonderen dan we van tevoren ingeschat hebben. Er zijn bijna net zoveel kerken als woonhuizen, sommige oud, sommige iets nieuwer maar allemaal prachtig om te zien. Een vroom en eigenwijs volkje, die Zeeuwen. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan.
Een van de weinige echt mooie oude gebouwen is het stadhuis uit de 15e eeuw.

De geschiedenis van Tholen is hier na te lezen :
http://www.tholen.nl/index.php?pagid=145&stukid=316




Een blik op de scheepswerf waar we liggen :

een werfje als in de vorige eeuw
zou dit nog goedkomen ?






Geen opmerkingen:

Een reactie posten