woensdag 26 juni 2013

Volendam


Stad Amsterdam
sluisonderhoud ....
Na zorgvuldig bestuderen van de weer- en windverwachtingen besluiten we om niet over de Noordzee naar de Wadden te varen, maar via het Markermeer en IJsselmeer. Dat houdt in dat we in IJmuiden via het sluizencomplex naar het Noordzeekanaal moeten schutten. En daar beginnen de problemen, als we ons daar vroeg melden moeten we tot 11:30 wachten vanwege niet gepland onderhoud aan de kleine sluis. Uiteindelijk mogen we samen met een aantal pleziervaarders via een grotere sluis (de Zuidersluis) schutten, maar de ochtend is dan al bijna voorbij. Tijdens het wachten zien we de klipper 'Stad Amsterdam' voorbij schuiven, wat een prachtig schip (bekend van de reis om de wereld in het spoor van Darwin)

in de grote(re) sluis
Eenmaal op het Noordzeekanaal begint de vrij saaie tocht naar de Oranjesluizen in het Buiten-IJ in Amsterdam, waar je na het passeren van de Schellingwoude brug op het Markermeer bent.
De oude strekdam aan de kant van IJburg werd vroeger de strontpijp genoemd, het was het uiteinde van het riool van Amsterdam, dat schaamteloos in de Zuiderzee eindigde. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de ondiepte daar ter plaatse bestaat uit een metersdikke keiharde donkerbruine koek.
Voorbij Durgerdam kunnen we in rechte lijn naar het bekende Paard van Marken, de karakteristieke vuurtoren die het (nu schier-)eiland Marken markeert. Intussen hebben we met Louise gesproken, die met Louis en Arnold en Bart even wil langskomen. We spreken af in de Marina van Volendam. Met de flink aantrekkende westenwind gaan we onder volle zeilen als de brandweer, en leggen om 17:30 in de Marina aan. Leuk om iedereen weer te zien ! Vorig jaar kwamen ze ook naar Volendam, toen was het schitterend weer, nu lijkt het wel herfst. Bij de lokale fritesboer slaan we de bestelling van iedereen in, en houden een snackdag. Moet kunnen ! De BALLS vertrekken na kinderbedtijd weer huiswaarts en wij buiken uit voor de TV. Morgen wordt een lange dag, we willen naar Makkum als springplank voor Vlieland.

de gevaren route

sluizencomplex IJmuiden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten