maandag 16 juli 2012

Wadtoren op de Richel


Toen wij gisteren op weg van Harlingen naar Vlieland vlak bij de bestemming langs de zandplaat die 'de Richel' heet voeren, zagen wij een vreemd object dat op een reddingshuisje leek. Ook met de kijker konden we niet precies zien of het vast stond of varend was.
Een zoektocht op internet leverde het antwoord : het is een 'wadtoren', zie https://www.natuurmonumenten.nl/alleen-maar-niet-eenzaam

Vannacht is een zeer zware onweersbui over Vlieland getrokken, maar nu schijnt er een prachtig Waddenzonnetje. Je waait alleen uit je hemd. Een verzameling stootwillen moet de druk van de romp tegen de vingerpier opvangen. De Kustwacht geeft een waarschuwing voor windkracht 6.
Na de lunch gaan we per vouwfiets naar het dorp. Ondanks de slechte weersvoorspelling schijnt de zon nog volop. Om de wind te ontlopen fietsen we door de bossen, en snuiven de onvervalste dennengeur op. In het dorp is het ouderwets druk. Ook op de camping trouwens, de echte kampeerders laten zich kennelijk niet ontmoedigen door de slechte zomer.  Rond vier uur komt dan toch de voorspelde regen, wij verkassen naar binnen en proberen de functie van de korte bank in de kajuit als (kinder)slaapplaats weer te herstellen. De vorige eigenaar had kennelijk geen (klein)kinderen en heeft die optie gesloopt, maar het is relatief simpel te herstellen. Mariska komt bij mooi weer waarschijnlijk vrijdag en zaterdag met Thijs logeren, en zo'n kind moet natuurlijk kunnen slapen. Er is weinig verkeer in de haven, niet zo gek onder deze omstandigheden. Wij zien een jong stel in een Marieholm vertrekken, we wensen ze alle sterkte. Wij zijn ooit eens onder zeer slechte omstandigheden onderweg geweest naar Texel, en voeren toen gezamenlijk met zo'n Marieholm. Het leek wel een onderzeeër met z'n lage vrijboord. 's Avonds wordt het weer echt onaangenaam, harde wind en plensbuien.Voor morgen zijn de weersvooruitzichten gelukkig een stuk beter, we gaan dan het eiland richting Posthuis verkennen.

2 opmerkingen:

  1. We zitten weer te genieten van al jullie ervaringen Cees en Irene. Jammer, dat we zaterdag niet even kunnen bijpraten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat heb je met die pensionados, altijd onderweg..

    BeantwoordenVerwijderen